Raadslid Stefaan Sintobin overweegt klacht neer te leggen tegen Brugs burgemeester

Stefaan Sintobin©Davy Coghe Davy Coghe
Stefaan Sintobin©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugs gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (VB) dreigt met een klacht bij de West-Vlaamse provinciegouverneur tegen Dirk De fauw. De reden? Tijdens de Brugse gemeenteraadszitting zei de Brugse burgemeester dat Stefaan Sintobin best gedwongen terug gerepatrieerd wordt naar Izegem.

Het politiek debat over transmigranten in Zeebrugge ontaardde tijdens de gemeenteraadszitting deze week in een verhitte discussie tussen Stefaan Sintobin (VB) en burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Nadien stuurde de extreemrechtse politicus een persmededeling uit, waarin hij publiek de excuses van Dirk De fauw eist en zegt dat hij overweegt een klacht in te dienen bij de provinciegouverneur.

“De uitspraken van Dirk De fauw waren totaal ongepast en een burgemeester onwaardig. Hij vond het nodig om de man in plaats van de bal te spelen”, zegt Stefaan Sintobin. Dirk De fauw wuift die kritiek weg en noemt zijn uitspraken een politieke kwinkslag.

Repatriëring

Wat heeft de burgemeester nu precies gezegd? Dirk De fauw: “Als je de heer Sintobin beschouwt als een vluchteling die vanuit Izegem naar Brugge gekomen is op illegale wijze, want wij hebben hem niet gevraagd, dan mag hij hier blijven op voorwaarde dat hij zich integreert. Na drie of vier jaar is hij nog niet geïntegreerd, want Brugge is een warme en solidaire samenleving terwijl de heer Sintobin mensen tegen elkaar opzet en niet akkoord is met een menselijke aanpak van de problematiek van de transmigranten. Wat strijdig is met het DNA van Brugge.”

“Wie zich niet integreert moet volgens het Vlaams Belang gedwongen gerepatrieerd worden. De staatssecretaris wordt geconfronteerd met landen die hun gevluchte onderdanen niet aanvaarden. Ik heb even geïnformeerd bij Sintobins vrienden in Izegem en ze wensen hem niet meer terug. Wij zullen hem noodgedwongen in Brugge moeten laten ronddwalen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.