https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Raadslid Ieper vraagt politie om ondernemers minder te controleren en beboeten

Stephaan De Roo. (Foto TOGH)
Stephaan De Roo. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Een tussenkomst van oppositielid Stephaan De Roo (CD&V) deed maandag heel wat wenkbrauwen fronsen op de gemeenteraad. De oud-schepen vroeg aan burgemeester Talpe om aan te dringen bij de politie om ondernemers minder te controleren en te beboeten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De tussenkomst van Stephaan De Roo hing met haken en ogen aan elkaar. “Ik krijg de laatste maand verschillende meldingen: ‘ik had vandaag, gisteren of verleden week een geweldige dag of avond, althans volgens het politierapport…’”, stak hij van wal. “Niets is ons vreemd dat een van de opdrachten van de politie is om controles uit te voeren naar wettelijkheid van alles en nog wat op de baan… Doch wordt er vastgesteld dat deze controles de laatste drie maanden bijzonder zijn toegenomen langs de Noorderring, en dit leidt uiteraard tot nogal wat frustraties.”

Waarschuwing beter op zijn plaats

“De toepassing van de letter van de wet, de nuance van de wet, de praktijkgerichte haalbaarheid… Niets hiervan is kwaad bedoeld, doch interpretatie van een ieder kan verschillend zijn, een proces-verbaal van waarschuwing is misschien bij de eerste controle beter op zijn plaats… Respect voor onze Ieperse ondernemingen die onder deze druk de laatste tijd moeten hun werk uitvoeren verdient hier ook zijn plaats.”

“Bijvoorbeeld: ik vertrek van A naar B binnen die bepaalde tijdslimiet, binnen een voorafgaande werkorganisatie reeds eerder lang gepland… waar menig arbeiders of ondernemingen je verwachten, waar ook zij hun organisatie van die dag hebben op afgestemd. Dit alles loopt verkeerd en in het water door die toch maar weerkerende wegcontrole…”

De politie mijn vriend

“Geachte burgemeester, we vragen NIET om de onwettelijkheid toe te passen maar de leefbaarheid voor ieder ondernemer met centraal ‘de politie mijn vriend’. Kunt u niet aandringen om de aandacht meer te vestigen op het persoonlijk vervoer, zoals overdreven snelheid, bellen aan het stuur, sluikstorten… ten bate van onze Ieperse ondernemers?”

Onwettelijkheid

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) zei letterlijk dat de vraag haar toch de wenkbrauwen deed fronsen. “Ook al stelt u dat u niet vraagt om onwettelijkheid toe te passen, kreeg ik toch de indruk dat u me van mij verlangt dat ik bij de politie zou aandringen om overtredingen door de vingers te zien en specifiek ondernemers gerust te laten en meer individuen te gaan controleren en beboeten? Heel vreemde vraagstelling, maar goed: ik dien u enigszins van antwoord. Uw vraag is wellicht gestoeld op een specifiek voorval waar ik hier omwille van privacyredenen uiteraard niet kan op ingaan maar laat het duidelijk zijn dat onze politiemensen in alle geledingen hun uiterste best doen, en dat – in deze voor hen ook niet makkelijke tijden – waar ze vaak de wind van voren krijgen omwille van onbegrip of frustratie rond de geldende maatregelen.”

Spreiding van controles

“Voor de ene is de politie te laks en voor de andere te streng. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje”, vervolgde Talpe. “Als je zelf een boete krijgt dan revolteer je, krijgt je buur géén boete voor een inbreuk dan doen ze plots hun werk niet goed. Ik heb er alle vertrouwen in dat de korpsleiding echt wel voldoende aandacht geeft voor een spreiding van controles, is het nu wat betreft transport, snelheid, naleven covidrichtlijnen, milieumisdrijven…”

Noorderring

“Op de Noorderring vinden uiteraard controles plaats. Het is dan ook een belangrijk en druk gebezigd traject. Als er een overtreding is, dan wordt ofwel een PV van waarschuwing opgesteld, bijvoorbeeld bij defect licht. Maar sommige overtredingen lenen zich daar niet toe en leiden tot een volwaardig PV. Is men met alles in orde, dan verliest men amper enkele minuten tijd. Is men niet in orde, dan moet de politie haar werk doen”, besloot Emmily Talpe. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten