Raadsleden Moorslede krijgen hoger presentiegeld, maar voor Groep hoeft dat niet

© a-JS
Redactie KW

De gemeenteraadsleden in Moorslede krijgen opslag. Het presentiegeld voor het bijwonen van de gemeenteraad wordt verhoogd van 150 naar 180 euro.

Alle dossiers voor de gemeenteraad worden aan de raadsleden digitaal bezorgd en dus hebben ze kosten om het allemaal uit te printen“, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). “Bovendien volgt na de gemeenteraad ook nog de OCMW-raad.” Op de gemeenteraad donderdagavond gaf Sigrid Verhaeghe (Groep a) aan dat haar fractie geen vragende partij is om de presentiegelden te verhogen met dertig euro. “Maar de verhoging kan je altijd doneren voor een goed doel”, reageerde gemeenteraadsvoorzitter Pol Verhelle (Visie).

Als het van de oppositiepartij Groep a afhangt, dan komt er op het einde van elke gemeenteraad in Moorslede een vragenronde. “De burgemeester of bevoegde schepen kan dan op diezelfde gemeenteraad antwoorden ofwel antwoorden op de volgende zitting”, aldus fractieleider Sigrid Verhaeghe. “Het is geen schande om niet te kunnen antwoorden diezelfde gemeenteraad. We vinden een vragenronde een goed voorbeeld van een gezonde inspraakcultuur. In andere gemeenten bestaat zo’n vragenronde. Hier niet en dat is een mankement in een democratisch bestuur.”

Groep a kreeg ook de steun van fractieleider Veerle Demeulenaere (N-VA) die verschillende gemeenten overliep waar er volgens haar vroeger wel een vragenronde was. “Nu bestaat de mogelijkheid om tot drie dagen voor de gemeenteraad een mondelinge vraag in te dienen”, reageert Pol Verhelle. Het werd heen en weer een discussie. Een vragenronde komt er uiteindelijk niet. “We gaan dat niet doen”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). “Met nu drie partijen in de oppositie vrees ik opportunisme en te veel misbruik.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier