PVDA vraagt ontslag Michèle Sioen uit strategisch comité na ‘LuxFiles’

© BELGA
Redactie KW

Federaal parlementslid Marco Van Hees wil dat Michèle Sioen niet langer in het ‘strategisch comité’ zetelt.

“De onthullingen in Le Soir en De Tijd onder de naam LuxFiles zijn een onomstotelijk bewijs van wat vorige “leaks” en “papers” al aan het licht brachten en wat economist Gabriel Zucman ook al meermaals heeft beschreven: kapitaalvlucht naar fiscale paradijzen en belastingontduiking zijn geen uitzondering bij de superrijken, integendeel, ze zijn daar de regel”, aldus PVDA.

“Uit de LuxFiles blijkt inderdaad dat 60 van de 100 rijkste Belgische families een bedrijf (meestal een eenvoudige brievenbus) bezitten in Luxemburg. Bij de 50 rijkste families stijgt het aandeel zelfs tot 80%. Bij de eerste reeks vinden we ook Michèle Sioen, die op de website derijkstebelgen.be op plaats 56 staat, met een vermogen van 393 miljoen euro. Ze was ooit voorzitter van het VBO en sommigen noemen haar de vijftiende minister van de regering-Michel. Vorig jaar werd ze nog benoemd in het ‘strategisch comité’ dat bestaat uit zes zwaargewichten uit werkgeverskringen die het strategisch investeringspact van Charles Michel moeten ondersteunen”, klinkt het.

Speciale cel voor de grootste fortuinen

Voor federaal parlementslid Marco Van Hees is het onaanvaardbaar dat een werkgever die er een lege doos in Luxemburg op nahoudt om op grote schaal belastingen te ontduiken, belast wordt met een strategische missie voor de openbare diensten. “De PVDA vraagt de eerste minister dat mandaat in te trekken. Bovendien zetten de LuxFiles opnieuw de noodzaak op de dagorde van de oprichting bij de belastingdienst van een speciale cel voor de grootste fortuinen, de 0,1% rijksten. Dat is een aanbeveling van de OESO en verschillende landen, waaronder Frankrijk, hebben die al uitgevoerd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.