PVDA voert actie in Kortrijkse gemeenteraad voor betaalbaar sociaal wonen

Een twintigtal militanten verzamelden zich maandagavond in het stadhuis. Ze hadden spandoeken bij en scandeerden slogans. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

“Politici die dik verdienen begrijpen er niks van!”, het was maandagavond een veel gehoorde uitspraak aan de deuren van het Kortrijkse stadhuis. De PVDA voerde er met een twintigtal militanten actie. Ze eisten dat de Kortrijkse gemeenteraadsleden de stijging van de huurprijzen voor sociale woningen, zouden veroordelen. Elk gemeenteraadslid kreeg een voorstel tot motie in de handen gedrukt. Vooral Groen en SP.A hadden oren naar de verzuchtingen van uiterst links, maar concrete actie komt er (voorlopig) niet.

Onder de twintig actievoerders ook Bruno Nijs. Hij woont in Heule, in een appartementje van het OCMW en daar is hij best tevreden. Waar Bruno minder tevreden mee is, is de recente stijging van zijn huurprijs van 285 naar 325 euro per maand. “Ik kreeg de brief vlak voor Kerstmis in de bus”, vertelt hij. “De feeststemming was meteen over. Die stijging van 40 euro lijkt misschien niet veel, maar op een loon van 1.200 euro kan ik je verzekeren dat je dat voelt“, klinkt het verontwaardigd. “Ik ben vier dagen per week aan de slag in de Kringloopwinkel en houd op dit moment nog zo’n 65 euro over om te leven per week. Dat is niet genoeg, dus laat ik van mij horen! Het stadsbestuur mag nog een brief verwachten.”

Petitie en motie

Net zoals een twintigtal andere aanwezigen hoopt Bruno de Vlaamse regering, en meer bepaald Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (NV-A) onder druk te zetten en zo op andere gedachten te brengen. Die besliste immers eind vorig jaar om de huurprijzen van 75 procent van de sociale huurders op te trekken. In sommige gevallen gaat het om stijgingen tot 100 euro. “We hopen dat onder andere te bereiken door stadsbesturen zoals het Kortrijkse, zo ver te krijgen dat ze die schandalige praktijken veroordelen“, aldus Jouwe Vanhoutteghem, voorzitter van PVDA Kortrijk.

“Dat idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Onze partij trok met een petitie van deur tot deur (in Kortrijk gingen we al langs in de Drie Hofsteden en De Venning) en we verzamelde al meer dan 1.000 handtekeningen. Maar het ergste zijn de verhalen die je te horen krijgt. De meeste mensen besparen nu op de paar extraatjes die ze zich nog konden veroorloven. Vaak zijn kinderen daar het slachtoffer van. Daarom krijgt elk gemeenteraadslid een kopie van onze motie mee. Het is niet omdat PVDA niet in de gemeenteraad zit dat wij niet kunnen wegen op het beleid”, aldus de voorzitter.

Bruno Nijs en Jouwe Vanhoutteghem, voorzitter van PVDA Kortrijk.
Bruno Nijs en Jouwe Vanhoutteghem, voorzitter van PVDA Kortrijk.© AN

In de motie roept PVDA de gemeenteraad op om “op te komen voor haar inwoners, zeker voor zij die moeilijk rond komen.” Daarnaast eist de partij dat het stadsbestuur “zich verzet tegen de maatregel van de bevoegde minister en hem oproept om die in te trekken.” De motie werd kort even aangehaald tijdens de gemeenteraad, maar werd niet weerhouden.

Helaas achteraf bijsturen

Maxim Veys (S.PA), gemeenteraadslid, Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij ‘Wonen Regio Kortrijk’, legt uit waarom: “In Kortrijk hebben we 2050 gezinnen die sociaal huren. Voor 58 procent (of 1190 mensen) stijgt de huurprijs, voor de rest (860 mensen), daalt die. Ondertussen beloofde de minister al een bijsturing, namelijk dat de inkomens van inwonende kinderen met een handicap niét meer worden meegerekend. Dat gaat bij ons over 33 gezinnen, dat zijn er niet veel, maar zij hadden wel de grootste uitschieters als het op prijsstijgingen aankwam. In de ergste gevallen kwam er 150 euro per kind bij!”

Elk gemeenteraadslid kreeg een motie mee. Ook Carol Leleu van oppositiepartij CD&V ontsnapte er niet aan.
Elk gemeenteraadslid kreeg een motie mee. Ook Carol Leleu van oppositiepartij CD&V ontsnapte er niet aan.© AN

“Volledige cijfers op Vlaams niveau zijn er (nog) niet, maar eens die er zijn gaan we die analyseren en in de diepte kijken of er nog bijsturingen nodig zijn”, vervolgt Veys. “In die zin is het op dit moment niet nuttig om de motie van PVDA te volgen. Er is immers nog geen volledig overzicht van de gevolgen van de maatregel.” Daarnaast maakt het Vlaams parlementslid zich ook zorgen over de mensen wiens huurprijs gedaald is. PVDA vraagt immers een volledige intrekking van de maatregel. Die groep zou dan opeens weer meer moeten betalen.

“Huurprijzen bekijk je tot slot best in vergelijking met het inkomen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die al decennia in sociale woning wonen en intussen hogere inkomens hebben. Voor hen maakt deze maatregel het bijvoorbeeld niét onbetaalbaar.

Conclusie: Voor mij als voorzitter van een sociale huisvestingsmaatschappij en als SP.A’er in de oppositie van het Vlaams parlement, moet sociaal wonen betaalbaar én sociaal zijn. Verdere analyse is nodig. Ik blijf erbij dat de minister dit vooraf had moeten doen, nu is het helaas achteraf bijsturen.”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier