PVDA Kortrijk verontwaardigd over afbouw vastbenoemde ambtenaren, schepen Vandendriessche nuanceert

De Kortrijkse afdeling van de PVDA is niet te spreken over het standpunt dat Kortrijks schepen Arne Vandendriessche (Open VLD) innam de plannen van Liesbeth Homans (N-VA). Homans wil 508 vaste benoemingen bij de stad Gent vernietigen. Volgens PVDA wil Vandendriessche ook in Kortrijk op termijn met 0% vastbenoemden werken, met uitzondering van de hoogste functies. “Deze manier van werken is al jaren in voege”, oppert de schepen.

Filip Desmet en Jouwe Vanhoutteghem van de Kortrijkse PVDA. © JVGK

Volgens PVDA zijn vaste benoemingen bij stadsambtenaren net een belangrijk recht. “Al helemaal in tijden waar tienduizenden mensen afzien door onzekerheid, stress en financiële problemen”, stelt PVDA-kopman Jouwe Vanhoutteghem.

Dat Arne Vandendriessche zegt de stad Kortrijk voortaan als een bedrijf te willen besturen, is voor ons problematisch. Als in openbare diensten het winstprincipe wordt ingebracht, leidt dat onvermijdelijk tot minder goeie tewerkstelling voor de ambtenaren en afbouw van het dienstbetoon voor de inwoners.”

Momenteel werkt de stad Kortrijk met iets meer dan 20% vaste benoemingen bij het stadspersoneel. “Op termijn moet dat volgens Vandendriessche naar 0% gaan, met uitzondering van de hoogste functies. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn burgemeester Vincent Van Quickenborne, die van de strijd tegen de “ambetantenaren” één van zijn paradepaardjes heeft gemaakt”, aldus Vanhoutteghem.

“Contractuelen triggeren”

Schepen van personeel Arne Vandendriessche zelf reageert ietwat verrast op de stelling van de PVDA, maar stelt dat de stad Kortrijk al jaren automatisch het aantal statutairen aan het afbouwen is. “De laatste vaste benoeming die de stad gedaan heeft dateert van 2008, ondertussen toch al bijna 10 jaar geleden. Deze manier van werken is al jaren in voege. We bouwen al langer het statutair ambtenarenapparaat binnen de stad geleidelijk aan af.”

“Op deze manier houden we al onze mensen vooral scherp” – Arne Vandendriessche

“Dit is dus niet per se een keuze die het huidige bestuur heeft gemaakt, al neemt dat niet weg dat ik er volledig achter sta. We werken met contractuelen in een gezond kader van triggeren en uitdagen. Op die manier houden we al onze mensen vooral scherp“, zegt hij. “Uiteraard gaat het om contracten van onbepaalde duur. Dat zijn geen tijdelijke jobs, hé. Wel hebben we de mogelijkheid, in tegenstelling tot bij vaste benoemingen, om bij minder presteren, snel in te grijpen.”

Arne Vandendriessche, schepen van Personeel (Open VLD)
Arne Vandendriessche, schepen van Personeel (Open VLD)© JVGK

Wat de zogenaamde uitzondering voor de hoogste functies, zoals bijvoorbeeld financieel beheerder of stadssecretaris, betreft, volgt Kortrijk het door Vlaanderen vastgelegde decreet. “Wij kunnen niet anders: de wet legt ons die vaste benoemingen op. Die ‘uitzondering’ is dus allerminst een keuze van de stadscoalitie.” Tot slot: dat de PVDA Vandendriessche nu op de korrel neemt, vindt hij wat vreemd. “Ik heb het gevoel dat ze hun geschiedenis op dit punt niet zo goed kennen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.