PVDA enige partij met twee vrouwelijke lijsttrekkers

De PVDA-kandidaten, met in het midden vooraan de lijsttrekkers Nathalie Eggermont (met rode jas) en Ilona Vandenberghe (met rode bloes) © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

PVDA heeft zijn West-Vlaamse lijsten rond en zowel Vlaams als federaal worden die getrokken door een vrouw. Maar wie er waar staat, dat is bij de PVDA minder belangrijk : het is het programma dat telt én de diversiteit van de hele lijst.

Maar beginnen we toch even bij die lijsttrekkers. Voor het Vlaams Parlement is dat Natalie Eggermont, klimaatactiviste en spoedarts uit Kortrijk, voor de Kamer Ilona Vandenberghe, voorzitster van PVDA Oostende en leerkracht in het volwassenenonderwijs. Ilona stond de vorige keer op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement, Natalie is helemaal nieuw.

Maar PVDA gaat vooral prat op de verscheidenheid van haar lijsten, met een breed palet aan idealisten erop. “Een lijst op maat van de samenleving“, zegt provinciaal verantwoordelijke Jouwe Vanhoutteghem. “Op geen enkele andere lijst vind je zo’n diversiteit met 8 kandidaten uit de zorgsector, 4 kandidaten uit de sociale sector, 9 kandidaten die werken in de metaalindustrie, 5 uit het onderwijs en 2 kandidaten die onze treinen doen rijden. Ook een aantal jonge activisten die lid zijn van Comac, de studentenbeweging van de PVDA. En maar liefst 29 van onze 38 kandidaten nemen er naast hun vrijwillige politieke bezigheden ook nog eens een syndicaal engagement erbij.”

Waarmee we meteen bij het programma zijn aanbeland : PVDA profileert zich als dé partij van de werkende mens, die strijdt voor een rechtvaardiger verdeling van de rijkdom die ons land voortbrengt. Strijd tegen armoede, betaalbare gezondheidszorg (met voorop de afschaffing van de ereloonsupplementen), een rechtvaardiger belastingsysteem waarbij de grote multinationals niet langer ontsnappen en het afkopen van processen niet langer mogelijk is, zijn de klassieke thema’s, maar ook op het gebied van het klimaat is PVDA behoorlijk radicaal. “Wij hebben wat klimaat betreft het meest verregaande programma“, zegt Natalie Eggermont. “Wij vinden dat ons land véél ambitieuzer moet zijn in zijn klimaatdoelstelling (tegen 2030 65 % minder uitstoot van stikstof en gedaan met het kopen van schone lucht in het buitenland om onze doelstellingen op papier te halen). Ook willen wij dat het grote vervuilers zijn die de kosten voor de klimaatmaatregelen dragen. Voor de gewone mensen mag het geen verhaal worden van alweer extra taksen. Er moeten voor iedereen betaalbare alternatieven aangeboden worden, zoals gratis openbaar vervoer voor iedereen.”

De lijsten

Hele veel nieuwe namen op de PVDA-lijsten, waaronder ook die van kandidaten die overkomen van een andere partij : Wilfried Van Acker (6de plaats Kamer) bijvoorbeeld, die in de vorige bestuursperiode in Ingelmunster nog schepen was voor De Brug, of Ludovic Ide (12de plaats Vlaams) , tot voor kort ondervoorzitter van de SP.A in Ieper, waar hij mee gebroken heeft omdat hij zich niet kon verzoenen met het feit dat ze in een coalitie stapte met N-VA. Ouwe getrouwen Ronny Saelen (Roeselare) en Patrick Baeckelandt (Kortrijk) staan op de tweede plaatsen, en ook de lijstduwers kennen we al van vroeger : Filip Desmet (vorige keer nog lijsttrekker) en Marino Coolsaet, beiden uit Kortrjk.

PVDA haalde in 2014 als PVDA+ ongeveer 1,6 % van de stemmen. Een verdubbeling bij 2009, maar nog altijd ver af van de kiesdrempel.

VLAAMS PARLEMENT

EFFECTIEVEN

1 Natalie Eggermont Kortrijk

2 Ronny Saelen Roeselare

3 Charlotte Eerebout Oostende

4 Marino Doebbels Houtave

5 Naima Barrhane Kortrijk

6 Yves Depauw Kortrijk

7 Daimy Declerck Diksmuide

8 Khalid Labriq Harelbeke

9 Vera Verheye Tielt

10 Jimmy Lestabel Oostende

11 Debbie Haest Diksmuide

12 Ludovic Ide Ieper

13 Katrien Hugelier Wevelgem

14 Geert Onraedt Gistel

15 Marjan Linten De Panne

16 Niki Devoldere Izegem

17 Stephanie Verbrugghe Harelbeke

18 Jean-Marie Galloo Kortrijk

19 Carla Willaert Zwevezele

20 Bart Pillart Poperinge

21 Julie Rouzeré Oostende

22 Filip Desmet Kortrijk

OPVOLGERS

1 Jouwe Vanhoutteghem Kortrijk

2 Sonia Ten Hartog Oostende

3 Thierry De Kerf Roeselare

4 Alice Parmentier Menen

5 Johan Saelens Kuurne

6 Marij Defieuw Kortrijk

7 Bart Neirinck Roeselare

8 Inge Vantomme Wervik

9 Remi Anzempamber Diksmuide

10 Petra Vandendriessche Izegem

11 Peter Gelaude Brugge

12 Kathy Vandenbrande Roeselare

13 Geert Vanlangendonck Ieper

14 Lizzy Rys Zwevezele

15 Dana Feyereisen Oostende

16 Rudy Nuytten Menen

KAMER

EFFECTIEVEN

1 Ilona Vandenberghe Oostende

2 Patrick Baekelandt Kortrijk

3 Bieke Lantsoght Brugge

4 Peter Degand Menen

5 Carole Vergote Kortrijk

6 Wilfried Vanacker Ingelmunster

7 Véronique Vanhixe Roeselare

8 Dirk Vanmassenhove Oostende

9 Nele Vandenberghe Kortrijk

10 Gilles Van Loocke Roeselare

11 Petra Lust Oostende

12 Johan Descheemaecker Brugge

13 Melissa Van Overtvelt Kortrijk

14 Ivan De Pauw Tielt

15 Ariane Seynaeve Kuurne

16 Marino Coolsaet Kortrijk

OPVOLGERS

1 Stephen Brigitta Brugge

2 Heidi Walgraeve Kortrijk

3 Daniel Callens Kortrijk

4 Heidi Saelens Menen

5 Martin De Vreese Waregem

6 Cynthia Vanaelst Oostende

7 Mario Vanneste Kortrijk

8 Rita De Volder Tielt

9 Mieke Vandriessche Menen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier