PVDA+ als opvolger voor Open Stad, CD&V Menen werkt aan verjonging

Rudy Nuytten © WO
Redactie KW

Nog één jaar tot de gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op 14 oktober 2018. Het moment om even rond te horen hoe de lijsten worden samengesteld. De partijbesturen zijn nog volop bezig met de maneuvers. Maar dat er druk onderhandeld wordt, dat staat vast.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

“We zijn nog volop onze lijsten aan het aanvullen… De puzzel is bijna gemaakt…Kom eens terug binnen een maand of twee…” De politieke partijen in Menen laten het achterste van hun tong (nog) niet zien. De meerderheidspartijen zwijgen in alle talen. Tenzij het gaat over de verwezenlijkingen van de voorbije vijf jaar. “Er zijn geen verrassingen te verwachten, de huidige namen zullen de namen zijn die terugkeren bij de volgende verkiezingen”, klinkt het opeens.

Aah, dus toch nieuws! Maar even snel krijgen we te horen dat het nog lang is tot oktober 2018. Er kan nog zoveel gebeuren in een jaar. Wat wel zeker is, is dat Chantal Deman uit Lauwe niet meer op de lijst van CD&V zal staan. Zij houdt het voor bekeken. “In oktober 2018 ben ik er 72”, legt ze haar beslissing uit. “Ik doe het nog steeds heel graag, maar het moment is gekomen om me iets meer toe te leggen op mijn hobby’s: zingen, schilderen, keramiek… Wellicht kan ik de jongeren in de partij nog wat begeleiden.”

NIEUW komt niet meer op, het is de vraag waar Virginie Breye onderdak wil

Chantal Deman
Chantal Deman© WO

Binnen Beweging.net beweegt er wél wat. Toen Berenice Bogaert de schepensjerp doorgaf aan Caroline Bonte-Vanraes waren ze op slag niet meer vertegenwoordigd in het schepencollege. Een aantal jongeren worden ondertussen de knepen van het politieke vak aangeleerd. Vincent Dumortier was al gemeenteraadslid. Lisa Maxy uit Rekkem, de huidige kabinetsmedewerker van de burgemeester en ook Ruben Soens uit Lauwe zorgen voor de verjonging. Benieuwd welke plaats zij toegewezen krijgen.

Zonder NIEUW

Bij de oppositie zijn wel al een aantal zaken duidelijk. De partij Open Stad komt niet meer op bij de volgende verkiezingen. Twee van hun leden, Rudy Nuytten en Mieke Vandriessche, komen op voor PVDA+. Ook dat is geen verrassing, want ze engageerden zich al eerder bij PVDA+ ter gelegenheid van de Vlaamse verkiezingen.

Ook de lijst NIEUW zullen we niet meer zien in het straatbeeld. Of gemeenteraadslid Virginie Breye elders onderdak wil of zal vinden is nog niet duidelijk. De samenwerking tussen Groen en SP.A wordt stopgezet. Groen wil nog niets kwijt over de lijstvorming, bij SP.A weten we ondertussen dat de lijst zal getrokken worden door Patrick Roose. Angelique Declercq komt op plaats twee, Jelle Janssens op drie. En van Gilbert Bossuyt is er geen sprake meer. Toch niet dat we weten, maar voorlopig weten we inderdaad niet veel. (SLW)