Puigdemont eet paella met N-VA in Koksijde

De Catalaanse president, Carles Puigdemont, samen met Sander Loones, Europees parlementslid, nationaal ondervoorzitter N-VA en kandidaat-burgemeester N-VA Koksijde. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Tussen de Catalanen die strijden voor hun onafhankelijkheid en de N-VA-partij die streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid zijn de solidariteit en de vriendschapsbanden nog sterker geworden sedert Carles Puigdemont, de 130ste president van de ‘Generalitat de Catalunia’ na het onafhankelijkheidsreferendum en de goedkeuring van de resolutie over onafhankelijkheid in oktober 2017 zijn land verliet en momenteel in België in ballingschap leeft. Die vriendschap en solidariteit werden extra in de verf gezet op een symbolische paella-avond met N-VA Koksijde-Oostduinkerke, waar zo’n 300 aanwezige N-VA’ers de Catalaanse president een hart onder de riem staken.

Als nationaal N-VA ondervoorzitter en Europees parlementslid coördineert Sander Loones de internationale contacten van de N-VA, en ook die met Catalonië en de Catalaanse delegatie in ballingschap in ons land. Daartoe behoren ook president Puigdemont en een aantal Catalaanse ministers. Sander Loones: “Het was president Puigdemont zelf die vroeg of hij en zijn entourage erbij mochten zijn toen hij hoorde dat wij een paella-avond organiseerden. Dat beschouwen wij als een eer, en wij willen onze steun betuigen aan onze eregast, aan alle mensen in ballingschap en zij die nog in de cel zitten opgesloten zonder te zijn veroordeeld.”

Carles Puigdemont opende zijn speech met enkele zinnen in het Nederlands en uitte zijn dank voor de warme, broederlijke ontvangst die hem in België te beurt is gevallen. “Het voorbije jaar was geen aangename periode in mijn leven. Maar met de steun van onze N-VA-vrienden zullen we vechten voor onze toekomst: voor een Europese democratie mét respect voor de mensenrechten, niet alleen in Catalonië maar in héél Europa! Al 7 jaar vechten wij voor democratisch stemrecht, hielden we demonstraties… Ik ben trots dat ik kan deelnemen aan de acties van jullie partij, en wij willen ons steentje bijdragen aan een Europa waar plaats is voor diversiteit, een meertalig Europa dat zijn burgers beschermt. Dat is ook wat onze Catalaanse burgers vragen: er moet plaats zijn voor debat en stemrecht in Catalonië, we moeten onze burgers beschermen en verdedigen en hen het recht geven om een vrije republiek te zijn. Leven in ballingschap is niet gemakkelijk, maar we zullen niet ophouden om ons hiervoor in te zetten. En wij zullen de strijd winnen, want wij kiezen voor een geweldloze strijd: onze burgers laten kiezen en beslissen via referenda. Wij kiezen niet de manier van de Spaanse politie, die extreem geweld tegen ons heeft gebruikt.”

(MVQ – Foto MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier