Psychologenpraktijk ‘Binnenruimte’ krijgt Goedendagprijs voor mooiste Nederlandstalige handelsnaam in Brugge

We zien op de foto van links naar rechts Pol Van Den Driessche (voorzitter 11-juli Komitee), Annemarie Makay van psychologenpraktijk Binnenruimte, burgemeester Dirk De fauw, Pieter Dhaese van vishandel Pieterman, Ignace Pintelon van frituur Godfriet, stadsarchivaris en lid van de commissie voor toponymie en straatnamen Jan D’hondt en lid van de stedelijke commissie voor straatnamen en toponymie Daniel De Bruycker. © PD
Piet De Ville

Tijdens de traditionele viering aan de vooravond van de Vlaamse feestdag in Brugge werd de jaarlijkse Goeiendagprijs voor mooiste nieuwe Nederlandstalige handelsnaam uitgereikt aan psychologenpraktijk ‘Binnenruimte’. De Gulden Spoor voor Vlaamse Culturele uitstraling ging naar dirigent en koorleider Herman Engels.

Omwille van de nog steeds geldende coronamaatregelen vond de traditionele viering met academische zitting aan de vooravond van de Vlaamse Feestdag in Brugge niet plaats in de Gotische Zaal van het stadhuis maar wel op de Markt, in open lucht en met voldoende ruimte tussen de genodigden.

“Het is jammer dat we niet op onze vertrouwde plek kunnen samen komen, vol van historiek en beschilderingen die het verhaal van de Guldensporenslag brengen maar ook op dit marktplein is er veel Vlaamse symboliek”, aldus N-VA gemeenteraadslid en voorzitter van het 11-juli Komitee Pol Van Den Driessche in zijn feestrede.

“Hier staat al 134 jaar het dubbelstandbeeld dat herinnert aan Jan Breydel en Pieter De Coninck, de twee Bruggelingen die dankzij de geromantiseerde interpretatie van de Guldensporenslag door Hendrik Conscience uitgroeiden tot haast mythische Vlaamse leiders. Het symboliseert vooral de vrijheidsdrang van Vlaamse poorters tegenover de Franse adel.”

Hervormingen

Van Den Driessche vroeg de toehoorders ook om voorbereid te zijn voor de hervormingen die er volgens hem in de organisatie van ons land zeker moeten aankomen en wees daarbij naar de “negen ministers van volksgezondheid, waaronder slechts twee Vlamingen” die de coronacrisis moesten aanpakken. “Een inefficiënt kluwen, een zootje.”

Naar jaarlijkse traditie werd ook de prijs ‘Gulden Spoor voor Vlaamse culturele uitstraling’ uitgereikt. Die ging dit jaar naar de vermaarde dirigent en koorleider Herman Engels.

Binnenruimte

Ook de Goeiendagprijs voor mooiste Nederlandstalige naam voor een nieuwe handels- of horecazaak in Brugge is een mooie traditie. Die prijs wordt sinds 2005 uitgereikt door het 11-juli Komitee en de Stad Brugge, via het advies van de Stedelijke Commissie voor Toponymie en Straatnamen.

Het aanbod was dit jaar groot en sterk en de keuze dus moeilijk. Twee laureaten eindigden ex aequo op de tweede plaats, namelijk Frituur Godfriet van uitbater Ignace Pintelon en Vishandel Pieterman van Pieter Dhaese. De eerste plaats ging echter naar psychologenpraktijk Binnenruimte met Annemarie Makay als coördinator.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten