Provincieraad komt heel even samen voor eindstemming over agendapunten van vorige week

Jos Remaut

De zitting van vorige week donderdag werd voortijdig afgebroken nadat de oppositie van N-VA, Vlaams Belang en Groen de zaal had verlaten. Vanochtend om 9 uur was er dan een extra zitting, de stemming verliep zonder problemen.

De zitting van donderdag 28 september was een beetje in tumult geëindigd, nadat fractieleider Kristof Pillaert van N-VA plots aankondigde dat de oppositie de zaal zou verlaten : “Een aantal leden van de meerderheid zijn blijkbaar al vertrokken. In het verleden zijn we altijd bereid geweest om in zo’n geval te depanneren bij de stemming, maar dit keer gaan we dit nu eens niét doen.” Waarop de zaal inderdaad half leeg liep en er geen voldoende aantal raadsleden meer aanwezig was om geldig te vergaderen.

Na een inderhaast bijeengeroepen vergadering van het bureau, kwam de oppositie dan toch nog even de zaal in om te stemmen over twee punten die niet konden wachten omdat er mogelijks een juridisch probleem zou rijzen als die niet dadelijk zouden worden goedgekeurd : de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen ‘Slachthuis Tielt’ en Molsten in Wielsbeke, dat de nieuwe bedrijfssite wordt van het aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Hulste.

Over de andere punten werd vandaag dus gestemd, en dat verliep zonder enig probleem. Toch was het even wachten eer de zitting kon beginnen, want door een file als gevolg van een ongeval op de grote invalsweg naar Brugge, sijpelden de raadsleden maar traag binnen.

De provincieraadsleden verplaatsen zich nu naar het Provinciaal Hof in het centrum van Brugge, voor de jaarlijkse rede van de gouverneur. Die gaat, net als vorig jaar, over het thema veiligheid. Provincieraad en rede van de gouverneur worden technisch overigens als één zitting beschouwd, waardoor er maar één keer zitpenningen worden betaald en deze mini-provincieraadszitting geen extra kost betekent voor de belastingbetaler.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier