Provinciegouverneur Decaluwé denkt aan handhavingsweek om zwerfvuilplaag in te dijken

Hij lanceerde het idee op de provincieraad, in zijn antwoord op de mondelinge vragen van Tijl Waelput (N-VA) en Maarten Tavernier (Groen). “Ondanks alle campagnes en acties, kan ik inderdaad alleen maar vaststellen dat West-Vlaanderen er héél vuil bijligt, vuiler dan ooit. Dit kan zo niet langer.”


Vandaar dat hij denkt aan een handhavingsweek, zo een beetje naar het voorbeeld van de verkeersveilige week in februari, die ondertussen een begrip geworden is. “In hoeverre het allemaal haalbaar is om in zo’n week zo veel mogelijk overtreders op heterdaad te betrappen, zal nog bekeken moeten worden. Net zoals we ons eerst nog een beeld zullen moeten vormen in hoeverre de politiezones bereid zijn om hieraan mee te werken ondanks hun vele werk. Maar we moeten het in 2016 toch eens doen, vind ik, en eventueel kunnen we het dit jaar al eens proberen met een handhavingsdag.”

“Uiteraard moeten we ondertussen volop blijven inzetten op sensibilisering en daarbij de nodige creativiteit aan de dag leggen, zoals sommige gemeenten echt wel goed doen. Maar ik vrees dus dat dit niet genoeg zal zijn. In Singapore bijvoorbeeld ligt alles er kraaknet bij, maar daar staan er ook heel serieuze straffen op het achterlaten van zwerfvuil.” (JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.