Provincie zet (nog eens) licht op groen voor 60 hectare bedrijventerrein in Waregem

Jos Remaut

De provincieraad stelde vandaag het ruimtelijk uitvoeringsplan hiervoor voorlopig vast. Er komt nu nog een openbaar onderzoek vooraleer het plan definitief kan worden bekrachtigd.

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Afbakening kleinstedelijk gebied Waregem – herziening’ bestaat uit vier deelplannen. Een eerste plan bakent de grensaf tussen het stedelijk gebied en het buitengebied. Het tweede deelplan, ‘Zuidelijk regionaal bedrijventerrein’, voorziet zo’n 20 ha uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijvigheid ten zuiden van de E17.

Maar er komt ook een heel nieuw regionaal bedrijventerrein in Waregem. Dit wordt beschreven in het deelplan ‘gebied Blauwpoort’. Het gaat om een oppervlakte van 41,7 hectare, wat genoeg moet zijn om te voorzien in de aangetoonde behoefte aan nieuwe industriegrond in de regio Waregem.

Om de woon- en leefkwaliteit van de nabijgelegen Kleithoekstraat en Bieststraat te bewaren, wordt een ruime groenbuffer, tussen 25 en 75 m breed, voorzien. Omwille van de beperkte leefbaarheid van woningen in bedrijventerreinen, zoals de woningen in de Blauwpoortstraat, kan er later door de ontwikkelaar eventueel een onteigening gebruikt worden.

Het nieuwe provinciale ruimtelijk uitvoeringsplan bevat ten slotte ook nog een deelplan rond het Regenboogstadion. De omgeving rond het stadion, Het Pand, de evenementenhal, de vijvers en het jeugdcentrum zal immers verder worden uitgebouwd tot een multifunctioneel gebied met goed toegankelijke voorzieningen. De capaciteit van het stadion wordt uitgebreid naar circa 12.500 plaatsen. Er wordt bij het stadion ook ruimte voorzien voor functies die gekoppeld zijn aan het voetbalstadion, commerciële functies die gelinkt zijn aan sport en vrije tijd, en bijkomende appartementen.

Dit ruimtelijke plan kent overigens al een bewogen geschiedenis : Het werd in 2012 al eens goedgekeurd door de Vlaamse Regering, maar een jaar later vernietigde het Grondwettelijk Hof de procedure van het milieueffectenrapport (plan-MER) dat verbonden was aan het plan. Het plan moest dus worden herzien, en werden er een aantal wijzigingen aangebracht in de voorschriften.

Na de voorlopige vaststelling van de herziene versie een feit is, volgt er een openbaar onderzoek, dat zal lopen van maandag 12 februari tot en met vrijdag 13 april. Op dinsdagavond 20 februari wordt er een infomoment georganiseerd in het stadhuis in Waregem. Daarnaast loopt er tijdens het openbaar onderzoek een tentoonstelling in het stadhuis van Waregem met de timing en het voorstel van bestemmingsplan. Het Agentschap Wegen en Verkeer voorziet op deze tentoonstelling ook informatie over de oplossing voor het op- en afrittencomplex van de E17 met de N382.

Na de definitieve vaststelling in de provincieraad, allicht in juni, heeft de bevoegde Vlaamse Minister dan nog altijd de mogelijkheid om het plan te schorsen. Het plan blijft immers toch vrij omstreden, ook binnen de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (Procoro), die blijkbaar nog niet over alle nodige rapporten kon beschikken toen ze haar oordeel moest vellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier