Provincie zal collectie landbouwmuseum Buslkampveld overbrengen naar loods in Zwevezele

© Foto JRE
Jos Remaut

“We doen dit om de toekomst van ons groendomein Bulskampveld te redden”, stelde gedeputeerde Myriam Vanlerberghe op de provincieraad. “We willen immers vermijden dat Vlaanderen ons het domein afneemt omdat het een culturele collectie huisvest.”

Het was, na een voorzet van Marleen Demulder (N-VA), Kurt Ravyts (Vlaams Belang) die dit toch wel spectaculaire voornemen onthulde op de provincieraaad. Alweer had hij zijn informatie gewoon ‘ontdekt’ bij aandachtige lezing van de deputatieverslagen. “Ik verslikte me serieus in mijn koffie toen ik las dat de deputatie een loods zal huren in Zwevezele als alternatieve locatie voor de collectie van het landbouwmuseum, die maar liefst 7.000 voorwerpen bevat en is opengesteld voor het publiek. En dit blijkbaar om te anticiperen op een beslissing van Vlaanderen die zich de collectie misschien zal toeëigenen omdat de provincie niet meer aan cultuur mag doen. Ik zou hier graag vernemen wat daar allemaal van waar is. En wat dan met domein Raversyde, waar toch ook een collectie aanwezig is ?”

“Omdat het karren zijn !”

Myriam Vanlerberghe (SP.A) legde meteen haar kaarten op tafel. “Dat klopt inderdaad. Waarom we dit niet doen voor Raversyde is duidelijk : bij de onderhandelingen met Vlaanderen over de concrete bevoegdheidsverdeling in de toekomst, is ons van meet af aan duidelijk gezegd dat Raversyde voor de provincie zal blijven. Wij geloven dat, een woord is een woord. Anders is het echter met Bulskampveld. Daar heeft men duidelijk een andere visie over, en dat gewoon omdat daar karren staan. Zij laten daar hun oog dus op vallen. Tot daar toe, maar het zou toch al te jammer zijn mochten we om die reden ook ons zo gekoesterde domein Bulskampveld moeten afgeven. Daarom hebben we met de volledige deputatie unaniem beslist om die twee zaken volledig van elkaar te scheiden, en de volledige erfgoedcollectie naar een andere plaats over te brengen. Het was niet zo makkelijk om een geschikte plaats te vinden, want we willen ginder ook doorgaan met grote inventarisatieproject dat is ingezet.”

“De buit wegstoppen”

“Dank u voor uw eerlijkheid en authentieke uitleg”, antwoordde Kurt Ravyts. “Maar ik vind het echt toch wel verbijsterend tot welke capriolen dit hele gedoe rond de interne staatshervorming allemaal leidt. Ik ben blij dat u het bent die zo’n beslissingen moet nemen en niet ik !”

Johan Rollez (N-VA) pikte in : “Dit is toch echt wel de buit wegstoppen. De collectie komt toch gewoon de gemeenschap en de bevolking toe, en u gaat die nu gewoon afsluiten.”. “Wij willen gewoon de chaos vermijden”, antwoordde Myriam Vanlerberghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier