Provincie wil Regenbeek weer laten stromen door domein Sterrebos

Jos Remaut

De provincieraad verleende Aquafin toelating om werken uit te voeren in het domein Sterrebos. Na deze werken kan de loop van de Regenbeek weer door het Sterrebos gelegd worden, zoals dat vroeger het geval is.

Stroomopwaarts aan provinciedomein Sterrebos plant de NV Aquafin de aanleg van een gescheiden rioolstelsel. Daardoor zal het niet langer nodig zijn dat de Regenbeek in het rioolstelsel wordt geleid en kan de beek opnieuw door domein Sterrebos stromen.

Tijdens de werken zullen een aantal technische ingrepen op en rond het domein gebeuren. De NV Aquafin zal ten zuiden van het domein een ondergrondse collector voor afvalwater plaatsen, in het domein wordt een inbuizing voorzien en er komen een aantal werfzones om te graven.

Dankzij deze aanpassingen zal domein Sterrebos kunnen fungeren als waterbuffer in tijden van watersnood. Om dat mogelijk te maken zal de Provincie bijkomend enkele ongebruikte grachten opschonen, zodat deze in de toekomst hiervoor dienst kunnen doen.

Alle werken worden uitgevoerd en bekostigd door de NV Aquafin. De Provincie West-Vlaanderen neemt enkel het opschonen van de in onbruik geraakte grachten voor haar rekening.

Op deze laatste provincieraad van deze bestuursperiode werd ook nog beslist over de aanleg van een tweede bufferbekken van 60.000 kubieke meter op de Roobeek in Ardooie en de aanleg van een nieuw fietspad van ruim een halve kilometer lang tussen de Lorkendreef en de Sneppedreef in het domein Tillegembos. In Zedelgem komt er een nieuw fietspad van 1,3 kilomter langs de Rembertstraat, tussen de Boutensdreef in Torhout en de bebouwde kom richting Veldegem. Nog in Zedelgem wordt er een wandelpad aangelegd tussen het waterspaarbekken Pierlapont en het scoutsdomein Merkemveld.

In het domein Buslkampveld zullen wandelpaden worden hersteld, en het domein Koolhofput in Nieuwpoort en Oostduinkerke zal worden her ingericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier