Provincie kiest Abele voor toekomstvisie ‘DNA van het Dorp’

Burgemeester Christof Dejaegher aan het Abeleplein. © MD
Redactie KW

Eind september stelde de stad Poperinge Abele voor als kandidaat voor het project ‘DNA van het dorp’ van de provincie West-Vlaanderen. Vier dorpen krijgen begeleiding van een studiebureau om hun toekomstvisie te ontwikkelen. Abele haalde de definitieve selectie en start begin 2023 met het traject.

Het grensdorp Abele staat voor enkele uitdagingen, die onder andere opgenomen werden in het Dorpenplan 2021-2026 van Poperinge.

“Aan de Franse zijde van het dorp werd eind augustus het ontmoetingsplein ‘L’Abelle Vue’ geopend. Abele heeft daarvoor al een heel participatietraject doorlopen. Daaruit bleek dat bewoners heel wat initiatieven en ideeën aanbrachten. De bedoeling is dat het ontmoetingsplein uitgebreid wordt met de locatie ter hoogte van Abeleplein 21-22. Daarnaast staat een uitbreiding voor ontmoetingscentrum D’Hoge Schole op de planning en zou de wandel- en fietsverbinding naast de Vleterbeek doorgetrokken worden. Ook de grensoverschrijdende riolerings- en afwateringsproblematiek vormt een uitdaging”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Deze dossiers kunnen nu samen met de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden uitgewerkt worden. Begin 2023 wordt de aftrap van het participatie- en uitvoeringstraject gegeven. Ontwerpers, bewoners en bestuurders bekijken samen waar de eigenheid van het dorp ligt, welke de grootste uitdagingen zijn en hoe ze die kunnen aanpakken. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier