Provincie investeert volgend jaar 56 miljoen euro: ontdek hier hun 28 speerpunten

De Atlantikwall en Anno 1465 moeten als museum de deuren dicht houden. © RB
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De provincie West-Vlaanderen zal volgend jaar 56 miljoen euro investeren. Daarbij zal de deputatie vooral geld steken in fietsnetwerken en -snelwegen en de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden.

De provinciale belasting verhoogt volgend jaar niet. De tarieven – 42 euro voor een gezin en 23 voor een alleenstaande – blijven dezelfde. Toch zal de provincie volgend jaar 56 miljoen euro investeren. Dit zijn de speerpunten van de provincie voor 2021:

1. Afwerken onderzoeksserre van Agrotopia op dak van REO-veiling. De stalen constructie staat overeind, de glazen overkapping is bijna geïnstalleerd. De serre op het dak van de REO-veiling in Roeselare van 8.000 m² zou in juni 2021 opgeleverd moeten worden, waarna het telen kan starten. Het moet ook een platform worden waar toeleveranciers, kennisinstellingen, overheden, telers en technologiebedrijven samenkomen om innovatieve technologieën te ontwikkelen of verbeteren.

Investering: 15,5 miljoen euro (2020 en 2021).

2. Organisatie van Festival van de Toekomst. Als de situatie het toelaat wordt van 23 september tot en met 3 oktober een Festival van de Toekomst georganiseerd aan de onderzoeksserre. Daarop wil de provincie de bezoekers, zoals schoolgaande jeugd, inspireren. Doel is om dit festival om de twee jaar te organiseren. Op de eerste editie zullen Lieven Scheire en Henk Rijckaert alvast aanwezig zijn.

Investering: 380.000 euro.

3. Aanmoedigen automatisatie en robotisatie. Nu seizoensarbeiders schaarser worden wil de provincie via Inagro volop inzetten op automatisatie en robotisatie. Daarbij wil het stakeholders over de noodzaak sensibiliseren, onderzoek en innovatie stimuleren en medewerkers opleiden.

Investering: 172.000 euro.

4. Afronden van gecontroleerde overstromingsgebieden. Zo zal in 2021 de werken aan de Roobeek II in Ardooie, de Koebeek in Torhout, de Kwakkelbeek in Lichtervelde, de Slijbbeek in Zwevegem, de Binnenbeek, de Speibeek en de Oude Mandel in Dentergem, de Speievaart in De Moeren, de Geluwebeek in Menen, de Collievijverbeek in Roeselare en aan wijk Ter Vloed in Wingene afgewerkt.

5. Plan om watertekort aan te pakken. De in 2020 aangestelde droogtecoördinator coördineert de opmaak van het waterplan en werkt concrete projecten op het terrein uit. “De oplossing tegen wateroverlast kan de oplossing zijn voor het watertekort”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert. Zo komen er waterspaarbekkens aan de Coillievijverbeek in Roeselare en aan de Willemstraat in Wingene.

Investering: 3 miljoen euro.

6. Landbouwers aanmoedigen om spaarbekkens aan te leggen. Er zal gewerkt worden volgens een publiek-private samenwerking, waarbij de landbouwers instaan voor de werken en de provincie voor de begeleiding en eventueel bijkomende werken aan de waterlopen. In Kortemark, Pittem, Heuvelland, Ieper en Poperinge zijn er al vijf werken goedgekeurd. Samen zullen zijn 18.000 m³ water kunnen opslaan.

Investering: 300.000 euro.

7. Leefbaarheid van de landbouw verbeten. Dit wil de provincie doen door financiële impulsen te geven aan de landbouwsector, toeristische initiatieven stimuleren en aandacht te hebben voor kansengroepen. “Dat gaat van de wijnsector duurzamer maken tot het renoveren van dorpshuizen, van het opstarten van korteketentrajecten tot het inrichten van trage wegen”, aldus Bart Naeyaert.

Investering; 933.000 euro (2021 en 2022).

8. Toekomstplannen voor vier dorpen. Zevekote (Gistel), Wijnendale (Torhout), Moorsele (Wevelgem) en Sint-Lodewijk (Deerlijk) krijgen 25.000 euro steun voor de opmaak van een toekomstplan. Onder de noemer ‘DNA van het dorp’ zullen provinciemedewerkers het lokale bestuur begeleiden zodat ze samen met de inwoners kunnen nadenken over de toekomst van hun dorp. Daarnaast wordt werk gemaakt van een digitale dorpenatlas, het uitwerken van een gids voor dorpse stedenbouw en het opbouwen van een kennisplatform over dorpenbeleid.

Investering: 171.000 euro.

9. Innovatieve woonprojecten voor jonge gezinnen en nestverlaters. De provincie gaat aan de slag in 14 kleine steden om te kijken welke innovatieve woonvormen er mogelijk zijn. Dat kan gaan van het ombouwen van een ontwijde kerk tot een leegstaande school of brandweerkazerne.

Investering: 10,5 miljoen euro (2020-2025).

10. Opwaarderen van de kleinhandel. De provincie start proeftuinen in vijf gemeenten, die eventueel later toegepast kunnen worden in andere gemeenten. In Westende zal bekeken worden hoe ze de dijk attractiever kunnen maken. In Oostrozebeke willen ze opnieuw passage in de handelskern krijgen. In Avelgem zullen ze opnieuw klanten van Wallonië, Noord-Frankrijk en de regio rond Oudenaarde proberen aan te trekken. In Zonnebeke willen ze de jonge bevolking aan hun behoeften helpen. En in Hooglede kijken ze naar de markt, waar vooral veel banken aanwezig zijn en er straks veel leegstand dreigt.

Investering: 1 miljoen euro (2020-2025).

11. Organisatie Kennisfestival. Dit jaar lanceerde de provincie het platform Kenniswest.be, waar alle socio-economische gegevens van de provincie te vinden zijn. Door corona is de lancering wat op de achtergrond verzeild geraakt. Met een Kennisfestival, een netwerkevent voor alle West-Vlaamse kennisprofessionals, willen ze het platform definitief lanceren.Doel is om daarna het Kennisfestival om de twee jaar te herhalen.

Investering: 100.000 euro.

12. IJveren voor Brexit-steun. Via het 2 Zeeën-programma kreeg West-Vlaanderen 27 miljoen euro Europese steun, aangevuld met bijna 2 miljoen aan provinciale cofinanciering. De provincie ijvert om dat bedrag te blijven krijgen zodat ze de negatieve gevolgen van de Brexit kan opvangen.

13. Ondersteunen van toeristische ondernemingen. Door corona was het een rampzalig jaar voor de toeristische sector. In 2021 wil de provincie de private toeristische ondernemingen blijven ondersteunen. Er komt deze winter een platform, waar de ondernemers hun bezorgdheden en problemen kunnen uiten en waar de provincie kan doorverwijzen naar de diverse steunmaatregelen. Via webinars zal de provincie de ondernemers proberen te inspireren over duurzaam toerisme, innovatie en e-marketing.

Investering: 3 miljoen euro (2020-2025).

14. Organisatie van Beaufort. In 2021 komt er een nieuwe editie van de kunsttriënnale van Beaufort. Dat zal de zevende editie zijn. Curator wordt Heidi Ballet.

Investering: 1,5 miljoen euro.

15. Organisatie tentoonstelling Verdwenen Zwinhavens. Via virtual reality en nooit eerder getoonde beelden zullen bezoekers de verdwenen middeleeuwse haventjes van Monnikerede, Hoeke, Damme en Sluis kunnen ontdekken. De expo zal lopen van 3 juli tot en met 7 november. Er komt ook een fietsroute, van juli tot en met oktober.

Investering: 191.000 euro.

16. Promoten 125 trendy adresjes langs de Leie. Via Leiespots zak de provincie 125 trendy adresjes langs de Leie verzamelen in een pocketboekje en op een website. Daarnaast zullen ook tien vakantie-ideeën voor meerdaagse fiets- en wandeltochten gepromoot worden.

17. Westhoek promoten via ‘De Grote Goesting’. Onder die noemers wil de provincie de bezoekers van de Westhoek meenemen van veld tot bord. Daarbij ligt de nadruk op de ambachtelijke en lokale producten. Daar worden activiteiten aan gekoppeld, zoals outdoor cooking met Ieperse chefs op de vestingen en een bierevenement Tournéé Trappisten.

18. Promoten van duaal leren via steunpunt. Via duaal leren kunnen studenten als tijdens hun schoolperiode ervaring op het werkveld opdoen. Al te vaak durven studenten die stap niet te zetten. Met het oprichten van een steunpunt wil de provincie dat er meer gekozen wordt voor duaal leren, dat er meer actieve leerwerkplekken komen en dat er een divers opleidingsaanbod ontwikkeld wordt.

Investering: 25.000 euro.

19. Kwetsbare studenten helpen tijdens digitale lessen. Tijdens de coronacrisis werd versneld overgeschakeld naar meer digitaal onderwijs. Kwetsbaren kinderen dreigen uit de boot te vallen omdat zij niet de nodige skills of ICT-infrastructuur hebben. De provincie maakt 200.000 euro vrij ter ondersteuning van de initiatieven van de scholen om deze doelgroep te bereiken.

Investering: 200.000 euro.

20. Bouwen van schietstand voor politie. Op het Provinciaal Opleidingscentrum voor de Veiligheidsdiensten (POV) in Zedelgem wordt in 2021 een nieuwe schietstand en oefenbaan gebouwd. Die moet de vroegere stand in Assebroek vervangen. Alle West-Vlaamse politiezones kunnen er komen oefenen. De stand zal ook verhuurd kunnen worden.

Investering: 6 miljoen euro.

21. Ontwikkelen langetermijnvisie voor ruimtelijke ordening. Hoe zal West-Vlaanderen de komende 30 jaar ruimtelijk ontwikkelen? In een conceptnota wil de provincie hier een antwoord op bieden. In het najaar van 2021 wil de provincie met een voorstel van conceptnota in dialoog gaan met de West-Vlamingen.

Investering: 60.000 euro.

22. Aanmoedigen om erfgoedprojecten te ontsluiten. Met een toelage wil de provincie de eigenaars en beheerder van erfgoed stimuleren om hun pareltjes te ontsluiten en aan het grote publiek bekend te maken. In januari 2021 komt hiervoor een nieuw reglement.

Investering: 220.000 euro.

23. Graven naar restanten in Koolkerke. Met het project ‘Koolkerke graaft’ wil de provincie de inwoners en andere geïnteresseerden aanmoedigen om mee te helpen graven en zoeken naar restanten van het kasteelgoed Ter Stappen.

Investering: 25.000 euro.

24. Uitbrengen van podcast-reeks ‘Mijn huis, een Monument.’ Er komt een podcastreeks van acht afleveringen, waarin eigenaars en/of bewoners van erfgoedpanden hun ervaringen zullen uitwisselen. Het oorspronkelijk plan was om plaatsbezoeken te organiseren, maar corona veranderde die plannen.

Investering: 25.000 euro.

25. Verbeteren van de fietsinfrastructuur. In 2021 zullen 9 werven kunnen opstarten, onder meer in Kortemark, Torhout, Middelkerke, Diksmuide, Ieper en Koekelare. Verder worden investeringen voor 2022-2025 voorbereid.

Investering: 7 miljoen euro.

26. Veranderen van Raversyde. Provinciedomein Raversyde ondergaat een gronde transformatie. Het centrale gebouw krijgt een facelift en ook de omgeving wordt heraangelegd. “Van de Atlantikwall willen we een toeristische topbestemming maken, die Het Zwin naar de kroon moet steken”, aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Investering: 6 miljoen euro (2020-2025).

27. Bouwen van duurzame loods in De Palingbeek. Die komt er voor de groenbrigade, die nu op twee locaties zit. Zonnepanelen en een warmtepomp zullen zorgen voor groene energie, er komt een groen dak, verticaal groen en een brede dakoversteek, voor beschutting en nestgelegenheid voor dieren.Doel is om in de tweede helft van het jaar de starten met de bouw.

Investering: 1,2 miljoen euro (2021-2022).

28. Creëren van meer natuurbeleving. “Deze coronatijden tonen aan dat de West-Vlaming veel belang hecht aan de provinciale domeinen”, aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. De bezoekerscentra bereiden zich voor op een grondige update.

Investering: 1,1 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier