Provincie gaat kasteel D’Aertrycke renoveren

Jos Remaut

De deputatie stelde vandaag architectenbureau LMS Vermeersch uit Brugge aan als ontwerper voor de restauratie van de gevels en daken van het kasteel D’Aertrycke in Torhout.

De werken omvatten het reinigen van de gevels, het herstellen en schilderen of vernieuwen van het buitenschrijnwerk, het vervangen van enkel glas door dubbel glas, het vernieuwen van de daken en het verwijderen van asbest uit de stookplaats.

De kostprijs van de werken wordt geraamd op 865.000 euro plus BTW. In dit bedrag zijn ook de kosten voor de ontwerper en veiligheidscoördinator begrepen. De start van de werken is voorzien voor 2018. Tijdens de werken blijven het restaurant en de feestzaal, die in het kasteel gevestigd zijn, open.

De Provincie West-Vlaanderen kocht in 2012 het domein van 39 ha van de familie De Maere, nadat het al bijna twintig jaar in gebruik was als provinciedomein. Meteen werd de provincie ook eigenaar van het kasteel, het poortgebouwcomplex met hoeve en de cafetaria. In totaal werd hiervoor ongeveer 2,6 miljoen euro neergeteld.

Het kasteel en alle bijgebouwen zijn van de hand van architect Joseph Schadde. Het kasteel was in goede staat toen het door de Provincie werd gekocht, maar toch dringen een aantal instandhoudings- en moderniseringswerken zich op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier