Provinciale subsidie voor kustreddingsdienst ligt vast tot minstens 2018

Jos Remaut

“In onze meerjarenplanning is tot het einde van deze bestuursperiode jaarlijks 250.000 euro voorzien voor de IKWV”, zei gedeputeerde Franky De Block (SP.A) deze namiddag op de provincieraad.

Rond de financiering en daarmee het voortbestaan van de Intercommunale Reddingsdienst West-Vlaanderen is de jongste maanden op politiek vlak flink wat te doen geweest. In het Vlaams Parlement maar ook in de provincieraad, waar vandaag maar liefst drie sprekers vragen hadden.

Maarten Tavernier (Groen) hield, zoals eerder al in dit medium aangekondigd, een pleidooi om de provincie West-Vlaanderen, als ze dan toch geen deel meer mag uitmaken van intercommunales, zélf de organisatie in handen te laten nemen van de kustreddingsdienst. “Zij is daartoe het enige logische niveau, en Vlaanderen moet de provincie daarin betoelagen.”

Hugo De Plecker (Open VLD) sloot zich daarbij aan, met een zekere emotionele reflex zelfs, want hij is zelf jarenlang kustredder geweest.

“Is als een kind afgeven”

Dirk De fauw (CD&V) wees op het initiatief van oud-gedeputeerde Jan Durnez (CD&V) in het Vlaams Parlement om minister Liesbeth Homans (N-VA) klaar en duidelijk kleur te laten bekennen wat het lidmaatschap van een intercommunale als de IKWV betreft. “Haar antwoord was toch wel heel straf : de provincie moet zich inderdaad terugtrekken uit het IKWV, maar mag wel jaarlijks haar bijdrage van 250.000 euro blijven betalen. Stel je voor : je hebt een kind ter wereld gebracht en dat vele jaren met veel zorg en liefde gevoed en opgevoed. En dan wordt er je gevraagd dat kind af te geven : je mag het niet meer zien, je mag je niet meer inlaten met de opvoeding, maar je mag wel een flinke som onderhoudsgeld betalen… Zal men straks die redenering ook bovenhalen voor welzijn of cultuur ?”

Gedeputeerde Franky De Block (SP.A) verzekerde dat de provincie de IKWV beslist zal blijven koesteren. “Tot 2018 blijven we zeker jaarlijks 250.000 euro subsidiëren, dat staat ingeschreven in onze financiële meerjarenplanning. Of we het daarna nog zullen kunnen of mogen doen, zullen anderen beslissen. Wij zijn niét aan zet, maar er is op Vlaams niveau inderdaad een bestuursakkoord dat de rol van de provincie hierin anders ziet. Op vandaag is hierover nog geen voorontwerp van wet bij de Vlaamse regering gepasseerd, maar we moeten uiteraard de vinger aan de pols blijven houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier