Professor Herwig Reynaert over peiling in Tielt: “Minder maar beter betaalde raadsleden”

Herwig Reynaert. © Foto JS
Redactie KW

Herwig Reynaert (51), twintig jaar professor politieke wetenschappen aan de Gentse universiteit, vindt dat een peiling meer is dan een momentopname. “Je moet er kritisch mee omgaan, maar het is vaak richtinggevend. Wie goed scoort, krijgt een boost. Voor wie de peiling minder was, is het alle hens aan dek.”

De in Torhout wonende professor Herwig Reynaert merkt op vandaag dat vooral partijen en kandidaten met de lokale verkiezingen bezig zijn. “De interesse hangt van gemeente tot gemeente af, maar je ziet dat iedereen zich voorbereidt. Er worden namen van lijsttrekkers gedropt of nieuwe kandidaten. Vergeet ook niet dat lokale verkiezingen de meest persoonsgebonden verkiezingen zijn. Mensen stemmen op hun buurman of op hun tante, als hun ideologie tenminste niet te ver af ligt.”

Pas vanaf half augustus zal alle aandacht naar de ‘bolletjeskermis’ gaan. “Na de vakantie komen de campagnes goed op gang. Dan gaat iedereen er voluit voor.” Professor Reynaert zegt verder dat sociale media maar een van de middelen zijn om onder de aandacht te komen. “Je moet natuurlijk niet de laatste maanden met je campagne starten. Dan van deur tot deur lopen, is nogal doorzichtig en duidt op politieke opportuniteit. Welke campagne je voert, hangt ook af van tradities. Een gediversifieerde campagne leidt nog altijd tot het beste resultaat.”

Volledig kleurloos? Nee

Ook over lokale lijsten of burgerbewegingen heeft professor Reynaert een sterke visie. “Het is vaak een fabeltje om te beweren dat je als groep kleur- of geurloos bent. Er hangt altijd wel een kleurtje aan vast. Of de partij werd opgericht uit misnoegdheid bij een andere, klassieke partij. Het is vaak wel zo dat zulke lijsten afstand doen van klassieke partijen en ideologieën. Vaak klinkt het dan: niet links, niet rechts, maar constructief. Maar volledig kleurloos, nee.”

Dat alsmaar meer beslissingsbevoegdheid bij het college van burgemeester en schepenen ligt, en niet langer bij de gemeenteraad, bevestigt professor Reynaert. “Die gemeenteraad zou de hoeksteen van een democratisch lokaal bestuur moeten zijn, maar de meeste beslissingen worden inderdaad al in het college genomen. Men moet als raadslid vaak nog maar ritueel stemmen en vooral de partijlijn volgen.”

Om raadsleden meer inspraak en macht te geven, stelt professor Reyaert voor om hen eventueel beter te vergoeden. “Nu krijgen ze vaak een aalmoes. Men kan alle beslissingen van het college inkijken, maar dat gebeurt meestal tussen de soep en de patatten. Het is vaak ook heel technisch en je hebt voldoende expertise nodig. Het is misschien een idee om het met minder gemeenteraadsleden te doen, maar wie zetelt beter te vergoeden. Zo kan het debat worden verbeterd en krijgt de gemeenteraad weer meer inhoud.” (LVA)