PRO en N-VA vormen kartel bij verkiezingen in Alveringem

Leden van PRO en N-VA verzamelden vandaag in het verste hoekje van Alveringem. © AB
Redactie KW

In het uiterste hoekje van Alveringem hebben de huidige oppositiepartijen PRO en N-VA vandaag officieel laten weten dat ze op dezelfde lijst naar de kiezer trekken.

Rode draad doorheen het verhaal dat beide partijen deze namiddag brachten, is veel – meer dan nu – inspraak voor de bevolking. PRO en N-VA willen daarvoor onder meer een burgerbegroting invoeren, ze willen geen politici meer in de adviesraden omdat mensen dan gemakkelijker hun mening zeggen en – opvallend voorstel – vanaf 1 januari 2019 willen beide partijen dat de gemeenteraad door een lid van de oppositie wordt geleid en dus niet meer door de meerderheid. “De gemeenteraad is een forum dat verkozen wordt door de inwoners en dus ook de opinie van alle inwoners moet kunnen verwoorden”, motiveert Marc Wackenier. “De voorzitter van de gemeenteraad moet dus neutraal zijn en iedereen aan bod laten komen, zodat alle voorstellen sereen behandeld kunnen worden.”

Lijsttrekker

PRO zal elf kandidaten voordragen, N-VA zes. Oud-burgemeester Marc Wackenier zal de lijst trekken, gevolgd door een jong vrouwelijk PRO-lid. Gemeenteraadslid Philip Ameloot is lijstduwer. N-VA-voorzitter Johan Van Belle staat als eerste N-VA-vertegenwoordiger op plaats drie. En Vlaams volksvertegenwoordiger Danielle Godderis T’Jonck heeft ook de knoop doorgehakt. Ze ambieert lokaal geen nieuw mandaat en dus ook geen plaats op deze lijst. “Ik steun mijn partij en wens het kartel succes toe”, reageert zij vandaag vanuit Brussel.

(AB)