Prins Mauritspark in Nieuwpoort opgewaardeerd tot belevingspark

Het stadsbestuur maakte voor de bouw van het speelplein 56.000 euro vrij. (Foto DV)
Redactie KW

De tweede en grootste fase van de vernieuwingswerken van het Prins Mauritspark is klaar. De focus op amusement en beleving komt tot uiting na de installaties van fitnesstoestellen en een nieuw speelplein. De opwaarderingswerken kostten in totaal 1,9 miljoen euro, waarvan Toerisme Vlaanderen een groot deel subsidieerde.

Het Prins Mauritspark, langs de wandelpromenade tussen Nieuwpoort-Stad en Bad, werd de voorbije jaren grondig aangepakt. De tweede en grootste fase van de opwaarderingswerken, die startte in het voorjaar van 2019, is achter de rug. Een nieuw speelplein en enkele fitnesstoestellen geven het park een grotere beleveniswaarde. “Het was een werk van lange adem, maar we kunnen fier zijn op de realisatie. De Nieuwpoortenaar zal meer dan ooit gebruik kunnen maken van het park”, vindt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

“Men zegt wel eens dat Nieuwpoort volgebouwd is, maar deze grote open, groene ruimte toont aan dat dit niet waar is. Samen met het Maritiem Park is het Prins Mauritspark een onmisbare schakel in de Groene Gordel tussen Nieuwpoort Stad en Bad. Het stadsbestuur investeert fors in park- en groenzones. Deze zijn van vitaal belang voor een optimale levenskwaliteit en omgeving en hebben een positief effect op het welzijn van iedereen”, klinkt het. Het totale kostenplaatje van de vernieuwingswerken voor Stad Nieuwpoort bedraagt 1,9 miljoen euro, waarvan Toerisme Vlaanderen een groot deel subsidieert.

Speelplein en fitnesstoestellen

De wandelpromenade langs de Havengeul is een drukbezochte strook. Het speelplein werd dan ook een tactisch uitgekozen plek gegeven. “Kinderen die op de lange wandeling tussen Nieuwpoort Stad en Bad lastig en uitbundig worden, kunnen op dit speelplein wat spelen. Het vormt een goede tussenstop op de wandeling en dichtbij zijn er openbare toiletten”, aldus de burgemeester. Het nieuwe speeltuig stelt een piratenschip voor en is ook toegankelijk voor personen met een beperking. Voor de bouw ervan maakte het stadsbestuur 56.000 euro vrij. “Dit speelplein, samen met andere jeugdvoorzieningen, is essentieel om Nieuwpoort aantrekkelijk te maken voor gezinnen”, geeft schepen voor Jeugd Bert Gunst (CD&V) mee. “Het resulteert in een meer levendige stadsdynamiek. Vrijetijdsinfrastructuur is onmisbaar om een sterk kind- en jongerengericht beleid uit te bouwen.”

Het speelplein past mooi in het kader van belevingspark. Ook de fitnesstoestellen zijn een grote toegevoegde waarde. Er werden vier bewegingseilanden met telkens vijf fitnesstoestellen opgesteld. In het Maritiem Park krijgt het bestaande sporteiland er tevens vier extra locaties bij. Sportievelingen kunnen nu gebruikmaken van in totaal 45 fitnesstoestellen op negen bewegingseilanden in beide parken. Naast de nieuwe fitnesstoestellen en het speelplein werd er ook vernieuwde led-verlichting geïnstalleerd en op negen locaties nieuw zitmeubilair geplaatst.

Derde fase

De tweede fase ging van start in het voorjaar van 2019. Verouderde asfaltpaden werden afgebroken en vervangen door duurzame cementbetonverharding. Ter hoogte van de huidige Ideeëntuintjes werd aansluitend op de eerste vernieuwingsfase een rondgang aangelegd in Argentijnse porfiersteen. Na de wegeniswerken werden aanliggende groenzones ingezaaid met gras. “Door de aanhoudende droogte van de voorbije maanden is het gras niet goed gegroeid, dus na de zomer zullen we de groene zones opnieuw inzaaien”, laat de burgemeester weten. In het najaar volgt er nog een derde en laatste fase die zich richt op het gebied van de Ideeëntuintjes. Deze site met kleine toontuinen uit 1997 wordt aantrekkelijker en vlotter toegankelijk gemaakt. De kostprijs van deze fase bedraagt 260.000 euro. (DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier