Primeur op Izegemse gemeenteraad: eerste keer spreekrecht voor burgers

© Frank Meurisse
Philippe Verhaest

De komende gemeenteraad in Izegem van dinsdag 10 september beleeft een primeur. Het burgerplatform Voor een verkeersveilig Kachtem krijgt vijf minuten spreekrecht.

Sinds deze bestuursperiode is het in Izegem voor burgers mogelijk om net voor de start van de gemeenteraad spreekrecht op te eisen. Daarin kunnen ze op een gefundeerde manier materie aankaarten die het algemeen belang dienen.

Het burgerplatform Voor een verkeersveilig Kachtem krijgt de primeur en mag dinsdag 10 september om 19.20 uur de gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeester toespreken. “We krijgen vijf minuten en daarin willen we zo bondig mogelijk de broodnodige maatregelen vragen om meer verkeersveiligheid in Kachtem te realiseren”, valt te horen. “De beleidsmakers moeten echt structurele maatregelen nemen.”

Primeur op Izegemse gemeenteraad: eerste keer spreekrecht voor burgers
© Frank Meurisse

Begin juli bonden in eerste instantie de bewoners van de Mezegemstraat de kat de bel aan omdat hun straat te maken kreeg met heel wat doorgaand en zwaar verkeer. “De wegomleiding door de werken in de Noordkaai zijn zeer ondoordacht aangebracht”, klonk het toen. “Het gevolg is een grote stijging van het zwaar verkeer in onze straat. Als de signalisatie goed aangebracht zou zijn, dan zouden die via de Ambachtenstraat doorheen de industriezone gestuurd worden worden.”

“Ons voorstel is om het verkeer af te leiden via de Rijksweg en Ambachtenstraat doorheen de industriezone. Een tweede route kan via de E403-afrit Izegem-Haven en geen bord meer met vermelding Lodewijk de Raetlaan naar rechts. Daarnaast vragen we gerichte politiecontroles om het zware vrachtverkeer dat er niet moet zijn te beboeten.”

Het burgerplatform roept sympathisanten op om massaal naar de raadszaal in Het Meilief af te zakken en maakte ondertussen een Facebookevenement aan om de plannen kracht bij te zetten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.