Populair Brugs politicus Roland Fonteyne is overleden

Wijlen Roland Fonteyne. (Foto Begrafenissen Bleyaert)
Wijlen Roland Fonteyne. (Foto Begrafenissen Bleyaert)
Stefan Vankerkhoven

Op 3 februari is de voormalige Brugse socialistische politicus Roland Fonteyne op 82-jarige leeftijd overleden in het woon-zorgcentrum De Zeven Torentjes in Assebroek.

Roland Fonteyne zag het levenslicht op 9 juni 1938 in Brugge. Hij groeide op in een gezin met zes kinderen en werd, net als zijn vader, postbode. Jarenlang deed hij zijn dagelijkse rondes op Sint-Andries. Na zijn huwelijk met Christiane De Wispelaere vestigde hij zich in 1960 in Assebroek. Tien jaar later nam hij voor het eerst deel aan de provincieraadsverkiezingen, namens de toenmalige BSP. Zijn goede score gaf hem de moed om zes jaar later met succes een kans te wagen bij de Brugse gemeenteraadsverkiezingen van 1976.

Sociale woningen

Hij ontpopte zich tot een erg populair socialistisch politicus in Brugge, maar zijn vele voorkeursstemmen kon hij niet verzilveren met een schepenambt. Hij zetelde wel twintig jaar lang in het directiecomité van de TMVW, was jarenlang lid van de raad van bestuur van IVBO en van Haard en Kouter (nu Vivendo). Van 1995 tot 2004 was hij voorzitter van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting. Hij was vooral fier dat hij in Sint-Kruis 170 sociale woningen kon mee helpen realiseren. Hij zetelde 26 jaar lang onafgebroken in de Brugse gemeenteraad.

In januari 2004 zag hij zich genoodzaakt zijn politieke carrière vroegtijdig te beëindigen, omdat hij aan de ziekte van Parkinson leed. Hij was 41 jaar lang tewerkgesteld bij bpost en was tevens voorzitter van de wielertoeristenclub De Blekkentrappers én stichtte wijkcomité Den Blekkaard in Assebroek. Sinds oktober 2019 vertoefde hij in woon-zorgcentrum de Zeven Torentjes in Assebroek. Brugge verliest een warme, vriendelijke mens én een man van zijn woord. Roland Fonteyne laat twee kinderen, die kleinkinderen en drie achterkleinkinderen na. De uitvaart vindt in intieme kring plaats in de aula van Begrafenissen Bleyaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.