Poperingse partijen wapenen zich voor verkiezingen

Elodie Carton en Anny Steenlant stellen zich kandidaat voor de N-VA. (Foto MD)
Redactie KW

Op 14 oktober kiezen we wie de volgende zes jaar Poperinge zal besturen. Ondertussen zijn alle lijsttrekkers bekend, op één na. En dat zijn burgemeester Christof Dejaegher voor de CD&V, Sabien Lahaye-Battheu voor Open VLD, Jean-Marie Blondeel voor N-VA, Alex Colpaert voor Groen en Martine Vanbrabant voor Vlaams Belang. Alleen Samen laat de eerste plaats nog open, maar is wel al het verst gevorderd in de lijstsamenstelling.

DOOR ANDRES HOLLEBEKE

Door het wegvallen van hun lijsttrekker uit 2012, moesten N-VA (toen Martin Dewulf) en Groen! (toen Stéphanie De Maesschalck) op zoek naar een nieuwe kopman. Dat worden nu huidig fractieleider in de gemeenteraad Jean-Marie Blondeel en Alex Colpaert, die zetelt in de provincieraad voor Groen. Stéphanie De Maesschalck krijgt de tweede plaats.

De lijsttrekkers voor CD&V, Vlaams Belang en Open VLD zijn zeker geen verrassingen. Bij de CD&V zullen heel wat oudgedienden opduiken. Enkel een paar huidige mandatarissen zouden afhaken. Dat deden eerder Marleen Baelde en William de Sagher, en ook Jan Derycke liet weten dat hij wenst te stoppen. Schepen Kris Notebaert wordt lijstduwer. Bij de volgende legislatuur is er wel een schepen minder. De vierde schepenzetel zou ferm bevochten kunnen worden. Er zal ook geen OCMW-voorzitter meer zijn, gezien het OCMW inkantelt in de stad, en de gemeenteraad automatisch de OCMW-raad wordt.

Jongeren

‘Samen’ neemt voor de derde keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Eerder stelden ze al het nieuwe voorzitterskwartet voor: Marjan Chapelle, Bryan Vanderhaeghe, Nathalie Vandevoorde en Bavo Vanden Broeck. Samen bestaat uit 12 SP.A-kandidaten en 13 onafhankelijken.

Toen wij navraag deden, bleken zelfs de huidige mandatarissen van Open VLD nog niet zeker van hun plaats

Patrick Schatteman is als voorzitter van de lokale afdeling, ook kandidaat voor Open VLD: “Kamerlid en onze spreekbuis in de gemeenteraad Sabien Lahaye-Battheu wordt onze lijsttrekker. Ondertussen zijn er ook al enkele nieuwe namen bekend zoals die van mezelf en Bram Meeuw, de voorzitter bij de jongeren. We zullen zeker de kaart van de jongeren trekken. Bij de Open VLD bepaalt een groep – met minstens 50 procent mensen die niet kandideren – over een ontwerpkieslijst, waar onze leden dan hun goed- of afkeuring voor kunnen geven.” Toen wij navraag deden, bleken zelfs de huidige mandatarissen nog niet zeker van hun plaats op de lijst.

Handelaars

Bij de N-VA is Jean-Marie Blondeel lijsttrekker. Op de derde plaats staat raadslid Geert Ganne, op vier raadslid Jan Van Bruwaene en op zes Edwin Lesschaeve. Verder ook vrachtwagenchauffeur Pieter Derycke en Reningelstnaar Andre Schaubroek, militair op rust en oudgedienden Jan Jacobs en Paul D’hondt. Er werden ook twee namen bekend gemaakt van vrouwen die voor het eerst op de lijst staan. Anny Steenlant (74) baat op de hoek van de Casselstraat en de Peperstraat een winkeltje uit met chocolade, likeuren, thee en kantklosmateriaal. Zij is ongehuwd, en heeft geen kinderen. Elodie Carton (33) baat de winkel It’s Bling Bling uit in de Gasthuisstraat. “Een echt paradijs voor de vrouw”, omschrijft ze het zelf. Elodie woont in de Korte Bruggestraat, is getrouwd met Jurgen Kuypers, en heeft een dochter en een zoon. Wouter Folens (26) staat op de negende plaats voor de provincie en krijgt ook een plaats op de lijst voor de gemeente.

Martine Vanbrabant is opnieuw lijsttrekker bij Vlaams Belang. Het enige dat ze kwijt wou, is dat de lijst al voor twee derden gevuld is. De jongste kandidate is amper 18 jaar en gaat dus zelf voor de eerste keer stemmen. (AHP)