Poperingse Kei keert terug naar Vroonhofsite

© MD
Redactie KW

In 1988 werd op de Grote Markt een grote kei – symbool voor de Poperingse koppigheid – van 1.650 kg geplaatst, die dienst deed als fontein. Met de heraanleg van de Markt werd de kei weggehaald. Sindsdien heeft niemand hem meer gezien.

Els Sticker (Open VLD): “Negen jaar geleden – in de gemeenteraad van september 2011 – vroeg voormalig gemeenteraadslid en partijgenoot Eric Butaye waar de Kei gebleven was. We kregen te horen dat de Kei op het stadsdepot lag, maar zou terugkeren in een nieuw kunstwerk met de slogans van de deelgemeenten. Enkele jaren later, in 2016, kwam er blijkbaar een verandering van plan. Er werd beloofd aan de toneelvereniging Langhoirs Victorinen bij hun 525 jarig jubileum dat dé Kei in de Langhoirsstraat, in de groenzone van de Rederijkerswijk, een plekje zou krijgen. In maart 2019 zag het schepencollege af van deze belofte en werd er beslist om de Kei voorlopig in de groenzone ter hoogte van de Sint-Bertinuskerk op te stellen, en dit met het oog op een latere integratie in de her aan te leggen Vroonhofsite. Op vandaag is onze Kei nog altijd niet terug te zien in het stadsbeeld. Waar is onze Kei, wat zal er nu effectief mee gebeuren en wanneer?”

Schepen Loes Vandromme (CD&V) antwoordde: “De folkloristische figuur Meester Ghybe, die omgekeerd op zijn ezel zit, met een kei, zorgde ervoor dat de Poperingenaars de naam ‘Keikoppen’ kregen. We kozen er dan ook voor om zijn standbeeld daar te plaatsen, bij de heraanleg van de Grote Markt. Maar in de toekomst zal de Kei terugkeren naar de marktomgeving, met name naar de nieuwe Vroonhofsite.” (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier