Poperingse burgemeester sluit mestopslagbedrijf in Watou

Watou - Gravendreef. © MD
Redactie KW

In opdracht van de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) sloot de milieupolitie dinsdagnamiddag een niet-vergund mestopslagbedrijf langs de Gravendreef in Watou. Er waren al wekenlang klachten van buren, vooral in verband met geur- en verkeersoverlast.

“Wij wonen landelijk, op een zeer toeristisch landweggetje, de wandelknooppunten en de fietsknooppunten passeren hier. Vlakbij staan ook vakantiehuizen. We dienden klacht in bij de politie, de milieudienst, milieupolitie en bij de toeristische dienst. Het zware vervoer, tractoren met tankopleggers en vrachtwagens rijden op en af, zeer vlug, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Het is te gevaarlijk om onze kinderen hier nog te laten fietsen. Op de twee grote kuipinstallaties van het bedrijf staat de waarschuwing ‘Pas op, zeer giftige stoffen’. We hebben schrik voor onze gezondheid en voor het gevaarte dat hier dagelijks passeert. We zijn ook van plan om de Mestbank te contacteren, want naar het schijnt is het spul meer dan alleen maar mest. Er is nu al zoveel geurhinder, wat zal dat worden in de zomer?”, klinkt het bij een aantal buren, die liever hun naam niet vermeld zien.

Burgemeester Christof Dejaegher: “Ik werd aangesproken door een familie die woont langs de Gravendreef. Ze vroegen mij of ik op de hoogte was van werken voor de bouw van een mestverwerking in de Gravendreef. Dit was me helemaal niet bekend, waarop ik daags nadien ben gaan informeren bij onze diensten. We hebben beslist de politie erop af te sturen, omdat ons geen vergunning bekend is voor de bouw van een mestverwerking aldaar. Er werd ondertussen tweemaal proces-verbaal opgesteld. Een stillegging op stedenbouwkundige gronden achtte de bevoegde overheid blijkbaar niet aangewezen. Er is evenwel sprake van overlast door transport en aan- en afvoer tijdens de nacht, waarop ik dan zelf vanuit milieu-oogpunt de stopzetting en verzegeling van de installatie heb bevolen. Dit besluit heb ik maandagnamiddag ondertekend. Het zou vandaag, dinsdag betekend moeten worden. Dit is uiteraard een voorlopige maatregel. Ik heb zelf nog geen zicht op een vergunningsaanvraag. Die zal dan bekeken moeten worden door de bevoegde overheid afhankelijk van de milieuklasse. Dan pas zal er een definitieve beslissing zijn.”

(AHP-FT MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.