Poperinge vervangt zieke bomen

Alex Colpaert (Groen) op de Grote Markt waar een van de hopbeuken moest verdwijnen voor een bouwproject. © TOGH
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond interpelleerde Alex Colpaert (Groen) over een aantal bomen die in het stadscentrum verdwenen zijn.

“Wij stellen vast dat de zieke bomen in de Krombekestraat onlangs vervangen zijn door nieuwe exemplaren”, zei Alex Colpaert (Groen). “Ook op de Grote markt, aan het monument van De Gheus op de Paardenmarkt en aan de Sint-Janskerk vóór de pastorij zijn eveneens bomen verdwenen. Wanneer zullen daar nieuwe bomen geplant worden?”

Schepen van Groenbeheer Ben Desmyter (CD&V) gaf antwoord. “Die bomen verdwijnen niet zomaar”, aldus Desmyter. “In de Krombekestraat waren de bomen ziek. Die werken zijn nog volop bezig. Wat betreft de hopbeuken op de Grote Markt. Daar is er één exemplaar tijdelijk verdwenen voor een heel specifiek bouwproject. In de bouwvergunning legden we wel vast dat de hopbeuk moest vervangen worden door een exemplaar van gelijkaardige omvang, zodat die niet te veel uit de toon valt met de andere drie hopbeuken op de Grote Markt. Het kan wel even duren voor er zo’n exemplaar gevonden wordt. Maar dat komt dus in orde, maar zal wellicht voor het najaar zijn.”

“Bij de Sint-Janskerk stelden we vast dat de kerselaars ziek waren. Wellicht werden die in het verleden niet op de beste manier gesnoeid. Het kappen van de bomen was ook noodzakelijk om te vermijden dat de takken verder afscheuren en voor onveilige situaties zouden zorgen. De boomstronken moet we daar nog uitfrezen. De komende weken kunnen we dan heraanplanten.”

“Bij de fontein op de Paardenmarkt heeft helaas één boom de verplanting niet overleefd, maar het is wel iets waar we mee bezig zijn. Ook daar is het de bedoeling dat er een nieuwe boom wordt aangeplant.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier