Poperinge Samen krijgt vier (!) voorzitters

Poperinge - Samen - Bryan Vanderhaeghe, Bavo Vanden Broeck, Nathalie Vandevoorde, Jurgen Vanlerberghe en Marjan Chapelle. Foto MD
Redactie KW

De politieke partij Samen heeft een interne vernieuwing achter de rug en stelt liefst vier voorzitters aan. “We stappen af van het aloude model, waarbij één persoon de leiding op zich neemt”, zegt huidig kopman en schepen Jurgen Vanlerberghe.

“Het team bestaat uit vier mensen, die Samen verder vorm willen geven. De ploeg weerspiegelt de dynamiek van de beweging en is representatief voor de volledige groep waarmee Samen binnenkort naar buiten treedt. Een voorzittersteam met twee ervaren mandatarissen en twee nieuwkomers, twee vrouwen en twee mannen, twee centrumbewoners en twee bewoners van een deelgemeente, drie onafhankelijken en één SP.A-lid”, aldus nog schepen Jurgen Vanlerberghe, die geen deel uitmaakt van het voorzittersteam.

De vier voorzitters zijn: gemeenteraadslid Marjan Chapelle (45), onafhankelijke, commercieel bankbediende uit Poperinge; Bryan Vanderhaeghe (30), OCMW-raadslid, SP.A, zelfstandig kapper uit Poperinge; Nathalie Vandevoorde (51), nieuw lid, onafhankelijke, zelfstandig zaakvoerder van het rekruteringsagentschap voor medisch personeel Thymic Europe uit Roesbrugge; en Bavo Vanden Broeck (43), nieuw lid, onafhankelijke, organisator van het Festival Dranouter uit Reningelst.

Een open geest

Bavo Vanden Broeck werd zowat een jaar geleden actief bij Samen: “Het kriebelde al een eindje om me te smijten in de lokale politiek. Het was daarbij eigenlijk evident dat ik dit bij ‘Samen’ zou doen omdat ik me daar als onafhankelijke kan profileren binnen een beweging van mensen met een open geest. Mensen met ambitie voor Poperinge, die geen schrik hebben om verrassend uit de hoek te komen. Die actie willen blijven ondernemen vanuit een cultureel en maatschappelijk vooruitstrevende visie. En met respect voor onze planeet.”

Kersvers co-voorzitter Nathalie Vandevoorde vult aan: “Ook ik engageerde me het voorbije jaar binnen Samen. Ik werd vooral gecharmeerd door het idee van een echte, volkse stadsbeweging, waar ieders mening meetelt. De Poperingse SP.A maakt als politieke partij dan wel deel uit van Samen, maar je vindt bij ons ook heel wat mensen die niet de behoefte hebben om nationaal kleur te bekennen. Dat werkt prima. We doen niet aan politiek voor partijbelang, Samen wil als verzoener samenwerkingsverbanden opzetten in het belang van alle inwoners van heel Poperinge, en daar kan ik me helemaal in vinden.”

“We stappen af van het aloude model, waarbij één persoon de leiding heeft”

Bryan Vanderhaeghe: “We willen met Samen een nieuwe progressieve agenda opstellen. Een agenda gebaseerd op het DNA van Samen: innovatief, origineel en verfrissend. Een tikje rebels ook, en met het nodige zelfvertrouwen.Beter als we het Samen doen wordt de slogan waarmee we deze nieuwe agenda willen uitdragen. We leggen momenteel de laatste hand aan ons inhoudelijk programma.”

Zestien nieuwkomers

Marjan Chapelle was erbij toen Samen ondertussen bijna 15 jaar geleden van start ging. “In 2007 gingen we aan de slag in het bestuur van de stad die ons zo dierbaar is. En ja, het ging al die jaren verbazend goed vooruit. Maar het werk is niet af, integendeel. We hebben schepen Jurgen Vanlerberghe gevraagd om de lijstvorming voor zijn rekening te nemen. Van de 25 kandidaten uit 2012 zijn er maar negen die opnieuw op de lijst zullen staan. We presenteren straks dus maar liefst 16 nieuwkomers!”

Schepen Jurgen Vanlerberghe: “Welke plaats ik zelf op de lijst krijg, maken we nog niet bekend. Misschien zijn we daar ook nog niet uit.” (lacht geheimzinnig) “Maar op een naam of twee na, hebben we een volledige lijst. We willen het eens anders aanpakken, en onze ambitie reikt verder dan de nationale partijstructuren. Dat we in 2012 van zeven naar drie zetels afzwakten, mag het uitgangspunt niet zijn.”

“Het moet een nieuw verhaal worden. De voorbije jaren hebben we altijd deelgenomen aan het beleid, en ik denk dat we onze stempel konden drukken. Onze focus is natuurlijk wat zetelwinst, en dan zien we wel met wie we eventueel het beleid kunnen uitmaken. Maar uiteraard willen we weer mee besturen.”

(AHP)