Poperinge heeft nieuw schepencollege

Marjan Chapelle, Bryan Vanderhaeghe, Isabel Lebbe, Christof Dejaegher, Loes Vandromme, Ben Desmyter, Kris Notebaert en Klaas Verbeke. © MD
Redactie KW

De bestuurscoalitie van CD&V en Samen werd het eens over de samenstelling van het nieuwe schepencollege en de verdeling van de bevoegdheden. Bryan Vanderhaeghe en Marjan Chapelle van Samen nemen de plaats in van de CD&V’ers Pieter Marchand en Isabel Lebbe.

Burgemeester Christof Dejaegher en de schepenen Loes Vandromme, Ben Desmyter en Kris Notebaert (allen CD&V) blijven op post. Ze nemen alle vier hun mandaat voor een volledige legislatuur op.

Nu bekend geworden is dat Jurgen Vanlerberghe gedeputeerde wordt in de provincie West-Vlaanderen, besliste Samen om Bryan Vanderhaeghe voor 6 jaar aan te duiden als schepen (toegevoegd schepen, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst). Marjan Chapelle (Samen) wordt eveneens schepen voor een termijn van twee jaar, waarna Klaas Verbeke (CD&V) voor vier jaar Marjan zal opvolgen als schepen.

De gemeenteraad krijgt ook een nieuwe voorzitter. Isabel Lebbe, uittredend voorzitter van het OCMW, neemt geen nieuw uitvoerend mandaat op en wordt voorzitter van de gemeenteraad. Zij wenst zich na vier jaar te laten vervangen als voorzitter van de gemeenteraad door Jeroen Verdonck, die ondertussen fractieleider voor CD&V wordt in de gemeenteraad. Wanneer Jeroen Verdonck voorzitter van de gemeenteraad wordt, zal huidig voorzitter Myriam Maes fractieleider van de CD&V worden.

Ook de bevoegdheden van de schepenen liggen vast. Burgemeester Christof Dejaegher krijgt Algemeen beleid en wordt woordvoerder van het schepencollege, Veiligheid (politie, brandweer en handhaving) en juridische aangelegenheden (rechtszaken en overheidsopdrachten), Externe relaties (jumelages en grensoverschrijdende samenwerking) en intergemeentelijke samenwerking, Ondernemen (lokale economie en industrie), Omgeving (omgevingsvergunningen en ruimtelijke ordening), Stads- en dorpskernvernieuwing, Rioleringsbeleid, Nutsvoorzieningen en Patrimonium.

Loes Vandromme wordt eerste schepen, en krijgt Burgerzaken: burgerlijke stand en bevolking, Cultuur, Archief en Erfgoed, CO7, Onderwijs (Kunstacademie), Huis van het Kind (kinderopvang en opvoedingsondersteuning), Inspraak, Participatie en Wijk- en Buurtwerking.

Tweede schepen Ben Desmyter wordt bevoegd voor Financiën en Kerkbesturen, Personeel, Jeugd, Groenbeheer (groendienst) en Begraafplaatsen, Duurzaamheid.

Kris Notebaert wordt derde schepen en krijgt Openbare werken (technische uitvoeringsdienst: wegen, waterlopen en gebouwen), Landbouw, Leefmilieu, Natuur en Afval (IVVO), Dierenwelzijn en Seniorenbeleid.

Vierde schepen Marjan Chapelle krijgt Sport, Toerisme, Mobiliteit, Woonbeleid, ICT en Communicatie.

Bryan Vanderhaeghe ten slotte wordt als voorzitter van het Comité Sociale Dienst (nieuwe functie, red.) toegevoegd schepen met als bevoegdheden Sociale zaken en Welzijn, Woonzorgbeleid en Ontwikkelingssamenwerking.

CD&V en Samen kunnen ook al bekend maken wie zij naast de voorzitter zullen afvaardigen in het nieuw op te richten Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Voor CD&V worden dit: Ewoud Notebaert, Karel Vandenbroucke, Isabel Lebbe, en Régine Debyser. Voor Samen wordt dit Bavo Vanden Broeck.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier