Politievakbonden eisen ontslag minister Van Quickenborne

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne © BELGA

De politievakbonden eisen het ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Bij een mesaanval in Schaarbeek kwam donderdagavond een agent om het leven, een andere agent raakte gewond.

“Mensen zijn heel kwaad over wat er in dit land gebeurt”, zegt Carlo Medo van het NSPV. “Daarom is ook die eis gekomen tot ontslag van de minister. Uiteraard wordt het heel scherp gesteld. Maar je moet het scherp stellen om aandacht te krijgen in dit land. Wij willen onmiddellijk maatregelen die ten gunste komen van de politiemensen. Vandaag voelen zij zich echt in de steek gelaten.”

Van Quickenborne zelf verklaarde in “De ochtend” op Radio 1 dat er in november 2020, een maand na zijn aanstelling, een nultolerantierichtlijn ingevoerd werd voor alle geweld tegen de politie. “Zodra er geweld is met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid, wordt er niet geseponeerd en wordt dat vervolgd.”

“Ik heb over die richtlijn aan alle korpschefs van het hele land gezegd: ‘Als u één geval ziet waarbij er bij geweld tegen de politie niet systematisch wordt opgetreden: meld het mij.’ Men heeft mij dat niet gemeld en men zegt dat het geweld wel degelijk strikter wordt opgevolgd. Dus wat de vakbond zegt, klopt niet.”

Er is maandag in de Kamer een extra zitting van de gemeenschappelijke commissie Binnenlandse Zaken en Justitie, naar aanleiding van de aanval.

Van Quickenborne: “Geval in West-Vlaanderen was geen intentioneel geweld tegen politie”

Het geval dat de politievakbonden aanhalen om te bewijzen dat er wel degelijk geseponeerd wordt bij geweld tegen de politie, is geen incident waarbij intentioneel geweld gebruikt werd tegen agenten. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gezegd in het Journaal op de VRT.

“Ik heb contact gehad met de procureur van West-Vlaanderen. Die heeft me laten weten dat het ging om een dronken man die herrie maakte. Toen de politie overging tot arrestatie, is een agent ongelukkig ten val gekomen. Het gaat dus om een arbeidsongeval naar aanleiding van het overmeesteren van een dronken persoon”, aldus Van Quickenborne.

“De richtlijn die ik heb opgesteld in november 2020 gaat over bescherming van politiemensen in geval van geweld, meer bepaald slagen en verwondingen, met minstens een dag arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Dat moet systematisch worden vervolgd”, aldus nog Van Quickenborne.

Eerder had politievakbond VSOA gezegd dat er ondanks de nultolerantie tegen politiegeweld die Van Quickenborne invoerde, wel degelijk nog dossiers geseponeerd worden. Volgens VSOA Politie zou de weerspannige verdachte in West-Vlaanderen een agent van de federale politie verwond hebben met een trap op de knie. “De collega is sedert 30 augustus tot op vandaag door deze feiten arbeidsongeschikt en dit zal vermoedelijk nog maanden duren gezien de aard van de verwondingen”, zegt de vakbond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier