Politiek Menen gaat in debat

Jeugdraad De Klinke, hier met voorzitter Thomas Acke (links) en Simon Bulcaen, organiseert een eigen verkiezingsdebat op 29 september. © GF
Redactie KW

De lokale stembusslag komt er razendsnel aan, wie nog twijfelt op wie hij op 14 oktober zal stemmen, wordt misschien wel wijzer na een politiek debat. MenenKiest2018, Het Davidsfonds Lauwe en jeugdraad De Klinke brengen de lokale politieke partijen rond de tafel.

Het Davidsfonds Lauwe bijt de spits af op donderdag 27 september om 19 uur in de trouwzaal van het stadhuis in Lauwe. “Eigenlijk is het een neutrale werkgroep binnen ons Davidsfonds die het debat organiseert onder de noemer Poli-Kick”, zegt Marc Spillebeen van het Davidsfonds. “Op het verkiezingsdebat zullen de burgemeester, alle schepenen en leden van de oppositie aanwezig zijn.” Het debat is gratis, verschillende moderatoren brengen de diverse onderwerpen aan. Het is vooral de bedoeling de Lauwenaars aan te spreken. “Klopt”, zegt Marc Spillebeen. “Naast de algemene thema’s bekijken we ook hoe het beleid vanuit Menen overkomt in Lauwe en wat Menen doet of niet doet voor Lauwe.” Lokaal zangkoor ‘t Zinkt luistert het debat op.

Meer dan jeugdthema’s

Twee dagen later is het de beurt aan de jongeren van jeugdraad De Klinke. Zij peilen naar de politieke temperatuur op zaterdag 29 september 2018 om 20 uur in de studio van CC De Steiger. De ingang is er gratis, inschrijven hoeft niet. Vooraf krijgen de politieke partijen de gelegenheid om zichzelf en hun partijprogramma’s voor te stellen aan de hand van beursstanden. Ghislain Verstraete is de moderator van het debat dat ongeveer anderhalf uur zal duren. “In april organiseerden we reeds een debat”, zegt jeugdraad voorzitter Thomas Acke. “Toen was het de bedoeling om jeugdige politici in debat te laten gaan, nu willen we een kopstukkendebat organiseren. We hebben de lijsttrekkers uitgenodigd, die van Groen en PVDA hebben reeds bevestigd.” Er zullen heel wat jeugdgerelateerde onderwerpen de revue passeren zoals betrokkenheid van jeugd in het beleid, uitgaansgelegenheden voor jongeren, jongeren in kansarme gezinnen en jeugdinfrastructuur. Zonder twijfel zullen de jeugdlokalenproblematiek en de bouwgroep zorgen voor een geanimeerde discussie. “We poneren ditmaal ook een aantal stellingen en thema’s die verder gaan dan jeugd alleen. Er zal een comedian zijn die de stellingen voor het debat telkens inleidt. Het belooft een interessante avond te worden”, nodigt Thomas Acke iedereen uit.

plaatsen beperkt

Tenslotte organiseert ook MenenKiest2018 zijn groot politiek debat. Dat vindt plaats op vrijdag 5 oktober vanaf 19.30 uur in de Studio van CC De Steiger. Het einde is voorzien rond 22 uur. “De lijsttrekkers hebben hun deelname toegezegd”, bevestigt organisator Kevin Dekyen van MenenKiest2018. “Een aantal van de thema’s die aan bod komen zijn Menen-West, de Leiewerken en veiligheid. De toegang is gratis maar de plaatsen zijn wel beperkt tot 120 personen. We plaatsen een extra luidspreker in de gang.”

De moderators van het debat zijn Kevin Dekyen en David Deschaeck. Het debat is ook live te beluisteren via FM 89.9 en www.jessfm.be.

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.