Pol Van Den Driessche stuurt een briefje

Pol Van Den Driessche © IMAGEDESK/Geert Vanden Wijngaert
Tijs Synaeve
Tijs Synaeve Historicus uit Brugge

De brief van senator Pol Van Den Driessche omtrent de benefietavond met o.a. Djab Abou Jahjah zindert na. Historicus en stadsgenoot van de senator Tijs Synaeve kruipt in zijn pen.

Het was Pol Van Den Driessche, voormalig journalist, NV-senator en -communicatiepsecialist, in het verkeerde keelgat geschoten dat iemand als Djab Abou Jahjah zou uitgenodigd worden op een benefietavond ten voordele van Kom Op Tegen Kanker van hotelschool Ter Groene Poorte. En dat bovendien nog in zijn thuisstad Brugge!

Dus besloot de senator even gezwind in de pen te kruipen en zijn ongenoegen te uiten aan de directie van de school. Abou Jahjah zou zich de laatste jaren laten ‘opmerken hebben als haatprediker om zwaar uit te varen tegen mensen en verenigingen’. Ook zijn aanvallen tegenover onze democratische overheden zijn genoegzaam bekend, aldus nog de gerespecteerde senator.

Paul Van Den Driessche, intelligent als hij is, laat de directie vervolgens de vrije beslissing maar wenste ‘enkel zijn teleurstelling’ over te maken. Zo’n ‘haatprediker’ nodig je toch niet uit op een benefietavond? En dan nog in het bijzijn van de senator?

Jahjah heeft een mening, charisma én een visie

Het fileren van het discours van Abou Jahjah is hier niet van toepassing. Wel het feit dat laatstgenoemde bij mijn weten nooit door een democratische instelling, zijnde een rechtbank, werd veroordeeld voor het prediken van haat (wel tot het aanzetten van een privé-militie in 2007, maar nadien in 2008 in beroep vrijgesproken). Dat Abou Jahjah er controversiële meningen op nahoudt, zal niemand nog verbazen. Zijn tweets zijn vaak van een bedenkelijk allooi.

Pol Van Den Driessche stuurt een briefje
© Franky Verdickt

Maar de man heeft wél iets te zeggen, schopt rel en is inderdaad niet de stoofvlees-met-frietjesliefhebber-nieuwkomer die iedere Vlaming zo graag omhelst. Jahjah heeft een mening, charisma én een visie. Radicaal vaak, maar niet haatpredikend. De sedert zijn opgemerkte deelname aan ‘De Slimste Mens’ door iedereen aanbeden hippe filmmaker Adil El Arbi noemt Abou Jahjah zonder schroom een ‘maat’ van hem en vindt het goed dat Jahjah de dingen scherp durft te stellen. (Knack, 26-7-15)

Het siert de directie van Ter Groene Poorte dat zij het lef hadden om een figuur met een mening die niet altijd tot de ‘mainstream’ behoort uit te nodigen voor hun benefietavond. Dat zij gezwicht zijn onder de druk van senator Van Den Driessche (én ‘de andere Bruggelingen’ met hem), want de populist weet altijd wel wat mensen in zijn kielzog te mobiliseren, is begrijpelijk.

Het is van het allerlaagste allooi dat Pol Van Den Driessche zich moeit met de interne gang van zaken van benefietavond voor een hotelschool

Maar het is van het allerlaagste allooi dat Pol Van Den Driessche zich moeit met de interne gang van zaken van benefietavond voor een hotelschool. Uiteraard doet hij dat niet onschuldig, zeker in ‘deze tijden’. Van Den Driessche krijgt hiermee zeker heel wat sympathie van zijn Brugse achterban en het weze duidelijk: de senator staat met de bokshandschoenen tegen elkaar en bezweet bovenlijf, de beschermbeugel in de mond, ongeduldig te dansen in de hoek van de ring om de arena van de verkiezingen van 2018 binnen te stappen. En alle middelen zijn daarvoor toegestaan.

Ik vraag me trouwens af hoe de school zou gereageerd hebben mocht Djab Abou Jahjah, of één van de andere genodigden zoals Etienne Vermeersch, Liesa Naert of Jef Vermassen een brief geschreven zouden hebben in de trant van: ‘Maar tot mijn verbazing en verbijstering inviteert u ook Paul Van Den Driessche. Is het u ontgaan dat de heer Van Den Driessche enkele jaren geleden zeer zwaar onder vuur kwam te liggen na verscheidene getuigenissen over seksuele intimidatie in het weekblad Humo? Na de artikels dagvaardde Van Den Driessche in 2012 zowel het blad als de journalist en eiste hij 625.000 euro schadevergoeding. Een jaar later was één van onze democratische overheden, namelijk de rechtbank, van oordeel dat dat gezien “het groot aantal getuigen” van de seksuele intimidatie de Humo-journalist “mocht aannemen dat deze verklaringen met de waarheid overeenstemden” en dat de heer Van Den Driessche veroordeel werd tot het terugbetalen van 11.000 euro gerechtskosten. Deze man een forum geven, zeker in deze tijden, lijkt me bepaald geen goed idee.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier