Pol Van Den Driessche stopt met nationale politiek

Pol Van Den Driessche neemt in mei niet deel aan de verkiezingen. © Davy Coghe
Olivier Neese

Pol Van Den Driessche zal in mei niet deelnemen aan de Vlaamse en federale verkiezingen. Daarmee lijkt een einde te komen aan zijn nationale carrière.

Hoewel Pol Van Den Driessche het fractieleiderschap in de Brugse gemeenteraad liet varen om zich volop te kunnen focussen op ‘Brussel’, zal hij in mei toch niet deelnemen aan de Vlaamse en federale verkiezingen. “Ik wil de vernieuwing bij de West-Vlaamse N-VA alle kansen geven”, klinkt het in een kort bericht op Facebook. “Daarom zal ik in mei geen kandidaat zijn. Ik blijf achter de schermen actief, als communicatie-adviseur van de partijtop.”

“Tot dan zal ik mijn mandaat als senator en vooral mijn internationale opdrachten verder correct invullen. Mijn mandaat als raadslid in Brugge blijf ik natuurlijk wel uitoefenen, met veel enthousiasme.”

“Ik ga straks ook terug enkele uren les geven als gastprofessor in Howest aan buitenlandse studenten die dankzij het Erasmusproject in Brugge studeren.”

In 2014 nog 22.458 voorkeurstemmen

Pol Van Den Driessche is momenteel gecoöpteerd senator. Bij de vorige federale verkiezingen in 2014 mocht hij de Kamerlijst van zijn partij duwen. Voor de Bruggeling was dit de eerste keer dat hij zich terug aan de kiezer presenteerde na het uitbreken van het schandaal. Hij haalde 22.458 voorkeurstemmen. Daarmee raakte hij net niet rechtstreeks verkozen, maar zijn partij viste hem op als gecoöpteerd senator. Van Den Driessche zag dit zijn comeback na alle heisa.

Zijn stemmenaantal was ook een grote troef in de interne strijd met Ann Soete om het lijsttrekkerschap bij de Brugse gemeenteraadsverkiezingen. Hij haalde het en was voor N-VA Brugge de kandidaat-burgemeester. De stembusslag draaide uit op een drama. De Brugse N-VA zag het aantal zetels gehalveerd worden, van 10 naar 5, en belandde opnieuw in de oppositie.

Aderlating

Sander Loones, die zich in West-Vlaanderen bezighoudt met de lijstvorming van N-VA, noemt de beslissing van Pol Van Den Driessche een aderlating. “Pol is zelf tot het inzicht gekomen om plaats te maken voor de nieuwe generatie. Het is duidelijk dat hij de doorstart richting de verkiezingen van 2024 volop kansen wil geven. Pol is een man met veel talent, zijn inhoudelijke en communicatieve adviezen voor de partij zijn van goudwaarde. Die zal hij ook in de toekomst blijven geven.”

(ON)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.