Pittem stapt mee in roep om statiegeld voor blikjes en plastic flessen

Helaas slagen de voorbijgangers er niet in om alle blikjes in de voorziene blikvangers te deponeren. © JG
Redactie KW

Tijdens de voorbije gemeenteraad op maandagavond 26 februari besliste de gemeenteraad dat de gemeente Pittem zal meestappen in de statiegeldalliantie voor blikjes en plastic flessen.

Van alle drankblikjes en plastic flessen die er verkocht worden, belandt uiteindelijk zo’n 40 percent langs de wegen als zwerfvuil. Milieuschepen Paul Lambrecht (CD&V) gaf aan dat de gemeentelijke groendienst wekelijks de wegen langs moet om zwerfvuil op te ruimen en dat het op jaarbasis aan de gemeente om en bij de 100.000 euro kost om al het zwerfvuil op te ruimen. Er zijn ook regelmatig opruimacties, er zijn sensibiliseringscampagnes en op diverse plaatsen zijn zogenaamde ‘blikvangers’ geplaatst, maar dit alles blijft zonder zichtbaar resultaat. De schepen gaf dan ook aan dat woorden blijkbaar niets uithalen en dat de statiegeldalliantie naar de hogere overheid een signaal wil geven dat er nu daden nodig zijn.

De alliantie wil dan ook aan elk blikje of plastic flesje een statiegeld van bijvoorbeeld 0,25 euro koppelen. Wanneer deze dan via een inzamelpunt of automaat in de winkels weer ingeleverd worden, zal dit bedrag weer terugbetaald worden. De initiatiefnemers zijn er zich van bewust dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zijn, maar dit lijkt de enige manier te zijn om het tij te doen keren. De gemeenteraad kon zich hierin vinden en keurde de toetreding van Pittem tot de alliantie goed.

JG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier