Sinds deze week is Piet Delrue officieel de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. En de man heeft stevige ambities, zegt hij. “Ik wil de maandelijkse zitting aantrekkelijker maken. Meer inhoud, minder technische discussies. Daarnaast wil ik ook elke maand verenigingen en scholen uitnodigen om de raad bij te wonen.”
Dat Piet Delrue ooit de politiek zou instappen, stond in de sterren geschreven. Vijftien jaar geleden belandde de 46-jarige liberaal via de liefde hij is getrouwd met Leen Lamsens, dochter van oud-schepen en dokter Erik Lamsens in Roeselare, maar zijn familie ademt politiek. “Zowel mijn vader als grootvader waren in Wevelgem gemeenteraadslid en als tiener heb ik de verkiezingscampagnes van erg dichtbij meegemaakt”, graag hij in zijn geheugen. “Ik trok mee met de plakploegen en herinner me nog de verkiezingsstoet die daags voor de stembusslag voor de straten trok. Dat hou je op vandaag niet meer voor mogelijk.”
Dat Open VLD nu deel uitmaakt van de meerderheid, stemt Piet best trots. “We hadden vooraf ook die ambitie. We wilden mee aan het roer van de stad staan en daar zijn we in geslaagd. Nu is het aan onze ploeg om zich te bewijzen.” Dat hijzelf gemeenteraadsvoorzitter zou worden, had Piet aanvankelijk niet vooropgesteld. “Dat voorstel passeerde tijdens de gesprekken met CD&V de revue en is een unieke kans. Ik heb zeer veel zin in deze uitdaging en wil mijn nieuwe functie met heel veel sérieux vervullen. Ik ben van plan om de debatten op een serene manier te leiden en wil iedereen meerderheid en oppositie voldoende aan het woord laten. Maar tegelijk wil ik de maandelijkse gemeenteraad ook een pak dynamischer maken.”
Over die invulling heeft Piet al een duidelijk beeld. “Ik ijver ervoor dat de gemeenteraad opnieuw gebruikt wordt waar die ook voor dient: stevige inhoudelijke debatten. De grote lijnen moeten er uitgezet worden, de technische discussies moeten weer plaatsvinden waar ze thuishoren: in de commissies. Op die manier wil ik de maandelijkse zitting ook aantrekkelijker maken. En laat ons het grote scherm in de raadzaal meer gebruiken. Daar kan – voor gemeenteraadsleden én publiek – bij bepaalde punten extra nuttige info op geprojecteerd worden. Er moeten ook extra luidsprekers geïnstalleerd worden, zodat de gemeenteraadsleden voor iedereen in de zaal duidelijk verstaanbaar zijn. Op die manier moet het mogelijk zijn om meer publiek te lokken. Nu is het aantal toeschouwers vaak op twee handen te tellen. Voor een stad als Roeselare kan dat beter.”
“Mijn schepenambt start in september 2023, maar daar kijk ik nu al enorm naar uit”
De nieuwbakken voorzitter wil ook verenigingen uitnodigen om een gemeenteraadszitting bij te wonen. “Dat zal volledig los van de agenda gebeuren. Het is echt mijn bedoeling om mensen de werking van de gemeenteraad duidelijk te maken. Op vandaag weten nog een pak inwoners niet eens dat de maandelijkse bijeenkomsten voor iedereen toegankelijk zijn. Dat moet en kan anders. We willen ons echt tonen aan de buitenwereld. Binnen de nieuwe coalitie is er ook enthousiasme rond mijn ideeën.”
Goed voorbereid
Als voorzitter moet Piet Delrue ook de nodige neutraliteit aan de dag leggen. “Het is mijn taak om de debatten in goeie banen te leiden en dat zal lukken. Meerderheid en oppositie staan wat dat betreft op gelijke hoogte bij mij. Voor onze Open VLD-fractie zal Liselot De Decker als fractieleider fungeren en ik heb er het volste vertrouwen in dat ze die taak met verve zal invullen.”
Om zich op zijn nieuwe taak voor te bereiden, volgde Piet enkele opleidingen bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en ging hij ten rade bij andere collega-gemeenteraadsvoorzitters van Open VLD in de regio. Michaël Vannieuwenhuyze van Harelbeke en de Hoogleedse Mieke Debergh hebben de vorige bestuursperiode hetzelfde parcours afgelegd als wat mij nu te wachten staat: eerst voorzitter en daarna schepen. Zij hebben me flink wat tips gegeven, maar ik heb ook uitvoerig overlegd met mijn Roeselaarse voorgangster Ria Vanzieleghem Ik zal zeer goed voorbereid aan de aftrap verschijnen voor de eerste échte zitting op maandag 21 januari.”
De laatste gemeenteraden van 2018 zat Piet ook steevast op de publieksbanken. “Een bewuste keuze”, zegt hij daarover. “Door een paar zittingen live mee te maken kon ik me een perfect beeld vormen van hoe het er aan toe gaat. Tijdens de raad zal ik me uiteraard beperken tot mijn rol als gemeenteraadsvoorzitter, maar ik blijf deel uitmaken van de zeskoppige Open VLD-fractie om de raad voor te bereiden. Zo stoom ik me ook klaar voor mijn schepenambt.”
Veel luisteren
Op 1 september 2023 volgt Piet Delrue immers CD&V-boegbeeld José Debels op als schepen en krijgt hij meteen een pak bevoegdheden: Sport & Sportinfrastructuur, Sociale Economie & Werk, Wijken- en Participatiebeleid, 1788, Vrijwilligersbeleid, Feesten & Evenementen, Facilitair & Sitebeheer en KOERS. “Daar kijk ik nu al enorm naar uit”, glundert Piet. “Ik zie de komende 4,5 jaar als de perfecte voorbereiding, want we willen deze mooie stad op een goeie manier mee besturen. Ook als gemeenteraadsvoorzitter wil ik trouwens onder de mensen blijven komen. Ik zal samen met de burgemeester en schepenen de vele feesten, evenementen en bijeenkomsten in Roeselare bezoeken en mijn oor te luister leggen bij de bevolking. Ik zal ook bij het schepencollege aanschuiven om zo nauw mogelijk betrokken te zijn.”
Wanneer Piet Delrue de switch maakt, zal zijn Open VLD-collega Liselot De Decker de voorzittershamer opnemen.
Dé uitdaging wordt waarschijnlijk de balans vinden tussen de politiek, werk en privé. “Klopt”, glimlacht Piet. “Maar ik ben het al even gewoon om veel uren te kloppen en een pak engagementen aan te gaan. Ik run twee eenmanszaken en mijn bureau bevindt zich naast onze woonkamer. Ik kan dus erg snel de wissel maken tussen mijn professionele en gezinsomgeving. Maar al mijn bezigheden lopen eigenlijk naadloos over in elkaar. Op dat vlak zal er niet veel veranderen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier