Philippe De Coene niet langer schepen van Sociale Zaken in Kortrijk

Philippe De Coene gaat voortaan door het leven als schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding. © foto AN
Redactie KW

Philippe De Coene stopt als schepen van Sociale Zaken in Kortrijk. Hij vindt dat de titel te weinig betekenis heeft.

Daarom gaat hij vanaf nu door het leven als schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding. Dat maakte hij bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van SP.A en ABVV in de Scala in Kortrijk.

“Kortrijk wordt de eerste stad die de komende jaren een beleid ontwikkelt voor een vergeten groep inwoners: de lage middenklasse die zeer kwetsbaar is“, vertelde de schepen in zijn speech. “Het gaat in Kortrijk naar schatting om meer dan 10.000 mensen: zowel mensen die werken als mensen met een klein pensioen. Ze slagen er moeilijk in om het einde van de maand te halen en tegelijk hebben ze weinig recht op tegemoetkomingen. Kortrijk wil deze mensen mee laten genieten van bestaande en nieuwe maatregelen, naast de mensen in armoede.”

De lage middenklasse

Volgens SP.A is die lage middenklasse in Kortrijk een groeiende groep. Momenteel zijn er in Kortrijk 11.506 alleenwonenden en daarenboven nog eens 2.580 eenoudergezinnen. Samen gaat het over meer dan 14.000 van de 32.755 Kortrijkse huishoudens of meer dan 4 op de 10. In bevolkingsaantal gaat het over bijna 18.000 mensen of 23,6% van de bevolking. Het grootste deel bestaat uit vrouwen: 6.052 alleenwonende vrouwen (5.422 mannen) en 2.113 alleenstaande moeders (460 alleenstaande vaders).

“Op basis van deze algemene cijfers schatten we dat de grote helft, zo een 10.000 mensen, kwetsbaar is. Met één of een beperkt inkomen moeten ze het huishouden redden terwijl hun basiskosten even hoog zijn als die van tweeverdieners. Zo is de situatie van alleenstaande ouders vaak schrijnend: ze hebben één inkomen uit arbeid, hebben vaak geen recht op een sociaal tarief (energie, communicatie) en toch leven ze de facto in of net boven de armoedegrens.

Eigen volk eerst?

Die mensen zijn vaak ontmoedigd of kwaad omdat ze ook belastingen en sociale bijdragen betalen en dus bijdragen tot herverdeling maar er zelf nooit of weinig van genieten hoewel ze het lastig hebben. En dan durven die al eens kijken naar partijen die het eigen volk eerst zetten“, vulde de schepen nog aan. Daarmee impliciet verwijzend naar Vlaams Belang. Zijn idee werd op luid applaus onthaald door de aanwezige sympathisanten.

Ook partijvoorzitter John Crombez mocht zijn zegje doen. Hij benadrukte dat Kortrijk over enorm veel talent beschikt. “Talent waar ze in Brussel nog een puntje aan kunnen zuigen”, aldus de voorzitter. Concreet verwees hij naar Tine Soens die in het Vlaams Parlement recent pleitte voor een opschorting van de handelsmissies naar Saoedi-Arabië tot die de mensenrechten respecteren en ‘enfant terrible’ Maxim Veys die op de derde plaats prijkt van de Vlaamse SP.A lijst. Afsluiten deed hij met een duidelijke boodschap aan het adres van De Coene. “Philippe is veel te bescheiden, maar op wat hij hier bereikt heeft met zijn team mag hij heel trots zijn!”

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier