Philippe Avijn vervangt Alexandra Gjurova voor Groen in Kortrijkse gemeenteraad

Philippe Avijn. © AN
Redactie KW

Philippe Avijn (65) zal Alexandra Gjurova (25) opvolgen als gemeenteraadslid voor Groen.

Alexandra werd in oktober verkozen vanop de tweede plaats op de Groene lijst. Enkele weken later besliste ze echter om onduidelijke redenen om de samenwerking met de partij stop te zetten. Philippe Avijn is eerste opvolger en zal dus vanaf januari zetelen in de gemeenteraad. De wissel brengt het aantal vrouwen die voor Groen in de gemeenteraad zetelen terug tot één. Philippe krijgt immers gezelschap op de oppositiebank van fractieleider David Wemel, Matti Vandemaele en Cathy Matthieu. Met Avijn haalt Groen wel iemand met ervaring in huis, iets waar het de 25-jarige rechtenstudente aan ontbrak. Twintig jaar geleden deed hij al tien jaar dienst als voorzitter van Groen Kortrijk. Daarna zetelde hij zes jaar in de Kortrijkse gemeenteraad, samen met Bart Caron. Tot slot zit hij ook in de politieke raad van Groen.

“Niet lang getwijfeld”

Langs de ene kant vond ik het niet zo erg dat ik niet meer verkozen was“, vertelt hij. “Ik vind het wel belangrijk dat ook de oudere generatie kiezers vertegenwoordigd wordt, maar ik had mij erbij neergelegd. Het is bij Groen dikwijls zo dat vrouwen meer kansen krijgen dan mannen, en dat steekt soms een beetje. Toen Alexandra de handdoek in de ring gooide, heb ik wel niet lang getwijfeld. Ik was sowieso van plan om mijn mandaat op te nemen als ik verkozen werd, dus het lag voor de hand dat ik dat nu ook zou doen.”

Philippe is sinds kort met pensioen. Daarvoor werkte hij bij LVD Company in Gullegem als bediende. Hij is getrouwd en woont al 40 jaar op Heule Watermolen. “Ik ben geboren in Kortrijk, maar heb mijn jeugd doorgebracht in Gullegem. Maar zelfs toen ik daar actief was in de jeugdbeweging, voelde ik mij een echte Kortrijkzaan“, lacht hij. In zijn vrije tijd geniet Philippe graag van wat Kortrijk te bieden heeft aan kunst en cultuur.

De komende zes jaar wil hij tijdens de gemeenteraad daar ook de nadruk op leggen. “Op vlak van erfgoed en cultuur gaat het de laatste jaren niet zo goed in Kortrijk”, vindt Philippe. “Ik zat in de raad van bestuur van het recent verdwenen Broelmuseum. Wij waren zelfs niet op de hoogte gebracht van de sluiting. Ik word nog wekelijks aangesproken door misnoegde mensen. De stad heeft ondertussen beloofd dat er een nieuw museum komt. Ik wil er mee helpen voor zorgen dat ze die belofte houden. Er zal geld op tafel moeten komen.”