Peter De Groote grootste verrassing op bijna volledige lijst CD&V Ieper

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

CD&V Ieper heeft 28 van 31 namen gelost die op 14 oktober op de verkiezingslijst zullen staan. Peter De Groote en Jo Baert zijn de opvallendste nieuwkomers.

Terwijl CD&V in 2012 nog in kartel met N-VA naar de kiezer, staat de partij van burgemeester Jan Durnez er in 2018 alleen voor. Daardoor moest de partij op zoek naar 18 nieuwkomers.

Lijsttrekker is zoals geweten schepen Katrien Desomer, met schepen Dieter Deltour op de tweede plaats. Nummer drie was normaal weggelegd voor schepen Dominique Dehaene, maar hij besliste een tijd geleden om niet meer op te komen. Daardoor komt schepen Stephaan De Roo op de derde plaats.

De volgende plaatsen zijn voor nieuwkomers. Jo Baert (57) staat op vier. Ze is ex-voorzitter van damesbasketclub Blue Cats Ieper en echtgenote van Philip Mestdagh, coach van The Belgian Cats het nationale damesbasketteam. Dochters Kim en Hanne zijn ook professionele basketsters en zoon Robin speelt basket bij Melco.

Chocolatier Peter De Groote (47) was jarenlang voorzitter van Unizo Ieper en momenteel voorzitter van het centrummanagement. “Ik heb er zeer goed over nagedacht”, zegt Peter De Groote. “Ik was acht jaar voorzitter van Unizo, drie jaar voorzitter van het Centrummanagement en ik zit twaalf jaar in het centrummanagement. Ik denk dat ik daar goed werk geleverd, maar ik zit daar nu op het hoogste niveau. Ik daar niet meer uithalen. Wilde ik meer doen voor de economie in Ieper, dan moest ik deze volgende stap zetten. Dan was nog de vraag met wie, maar dat was snel beslist. Ik heb negen jaar samengewerkt met schepen Katrien Desomer. Ze kent mijn werk, ze kent mijn stijl en na vele goeie gesprekken met haar en Dieter Deltour is er iets goeds uitgekomen. Ik ben niet echt een politieke man, maar ik wil vooruit met Ieper. Ik wil Ieper op een hoger niveau brengen en dat is een van de topsteden in Vlaanderen worden. Aangezien de voorzitter van het centrummanagement geen politieke voorkeur mag hebben, zal ik daar ten gepaste tijd mijn ontslag indienen.”

Op de zesde plaats staat de 29-jarige Korneel Maes, de voorzitter van Jong CD&V. Samen met Cynthia Debuyserie (23) op plaats zeven, Jonas Vandecasteele (25) op acht en Sara Moeres (18) op negen vormt hij een eerste lichting jongeren.

De tiende plaats is voor “ouderdomsdeken” en oud-stadssecretaris Jan Breyne (68).

Plaats 11 staat nog open. Vervolgens zien we in volgorde: Miguel Gheysens, Miet Durnez (dochter van burgemeester Jan Durnez), Maxim Lernout, Els Morlion, Jan Laurens, Stefaan Williams, Sabine Goudeseune, Lies Sampers, Micheline Sandelé, Peter Dehaerne, Yari Saelens, Brecht Vangheluwe, Alexandra Moyaert, Jordy Dehaene, Sien Vandamme, Hans Feys, Marieke Cloet en burgemeester Jan Durnez als lijstduwer.

“Met negen kandidaten jonger dan 30, tien kandidaten tussen de 30 en 50 jaar en negen kandidaten ouder dan 50 bevat de lijst een mix van alle leeftijden”, zegt Iepers CD&V-voorzitter Miguel Stevens. “Er staan nog drie plaatsen open, die zijn alle drie voor vrouwen. Er zijn gesprekken lopende, maar er is nog geen formele bevestiging. De andere kandidaten stonden te popelen om naar buiten te komen met hun kandidatuur, dus wilden we niet langer wachten.”

“Samen met de vele nieuwkomers op onze lijst zullen we nu ons partijprogramma verder uitwerken”, pikt lijsttrekker Katrien Desomer in. “Onze voorstellen voor de volgende zes jaar zullen we in juni presenteren aan de kiezer.”

Voor de provincieraadsverkiezingen heeft het partijbestuur Jan Breyne voorgedragen. Hij zal op de negende plaats staan op de provincielijst van CD&V. (TOGH)

Peter De Groote grootste verrassing op bijna volledige lijst CD&V Ieper