Permanente terrassen in Ieper moeten allemaal beigegrijs zijn

© TOGH
Redactie KW

De gemeenteraad keurde unaniem een nieuw terrassenreglement goed. Al had de oppositie wel voorbehoud: CD&V onder meer over properheid, Vlaams Belang over eventuele geluidsoverlast, Groen over duurzaamheid.

Met het nieuwe terrasreglement lost de meerderheid alvast een eerste verkiezingsbelofte in door permanente terrassen te gedogen gedurende het volledige jaar. Nieuw is dat de stad wordt ingedeeld in drie zones, in plaats van vier. Zone A is de Grote Markt en het Vandenpeereboomplein, zone B de historische binnenstad intra-muros en zone C alle overige straten.

Zo zijn luifelterrassen, de permanente terrassen dus, enkel toegelaten in zone A. In de overige zones mogen afgebakende terrassen komen van 1 april tot 11 november. De luifelterrassen moeten bovendien allemaal beigegrijs van kleur zijn en op de luifel mag geen reclame gemaakt worden. Muziek op luifelterrassen is enkel toegestaan indien het volume wordt beperkt zodat de muziek niet hoorbaar is buiten het terras.

De afgebakende terrassen zijn niet overdekt, maar parasols worden wel toegelaten. Daar mogen de horecauitbaters kiezen uit twee kleuren: het beigegrijs van de luifelterrassen of antracietgrijs. Op de afgebakende terrassen worden geen verwarmingstoestellen toegelaten. Ook muziek is niet toegestaan.

“Sommigen onder jullie zal het misschien verrassen, maar ook CD&V zal dit punt goedkeuren“, zei raadslid Peter De Groote (CD&V). “Dit ondaks het negatief advies van onroerend erfgoed en dat er geen rekening wordt gehouden met de aanbevelingen van Unizo. En ondanks dat de zelfstandigen met een zaak op de Grote Markt niet werden ontvangen door de burgemeester en bevoegde schepen, maar we doen dit wel met enig voorbehoud.”

Sluitingsuur

“Waar bij het bekendmaken van de agenda nog geen sluitingsuur te bespeuren was, konden we ondertussen lezen dat dit voor de Kieken- en Vismarkt ondertussen wel wordt opgelegd. In de haast om dit naar de raad te brengen was dit bijna vergeten. Maar we vinden het merkwaardig dat er voor de andere terrassen onbeperkt kan worden opengehouden en hopen dat de meerderheid bereid is dit op zijn minst te evalueren. Neem alstublieft de verzuchtingen van de handelaars ter harte. Dit zal niet opgelost worden met een emmertje waar rokers hun peuken in kunnen gooien. U zult ongetwijfeld zelf al gemerkt hebben wat in enkele maanden tijd wordt opgehoopt onder een terrasvloer. We stellen voor dat, om zeker te zijn dat alle vloeren minimum één keer per jaar worden verwijderd, dit allemaal in dezelfde beweging en dus in dezelfde week gebeurt in overleg met de horeca-uitbaters.”

“Het reglement is alvast duidelijk en gedetailleerd”, zei Nancy Six (Vlaams Belang). “Maar we willen toch dat er nauwlettend wordt toegezien op het spelen van muziek, zodat het effectief maar hoorbaar is op het eigen terras. Er staat dat er dagelijks grondig gereinigd moet worden, maar hoe zullen jullie dat controleren?”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier