Pauline Van Marcke treedt in voetsporen van overleden vader

De kandidaten voor de gemeenteverkiezingen van Samen Eén zijn bekend. © XC
Redactie KW

De Anzegemse partij van huidig burgemeester Gino Devogelaere heeft zijn kieslijst af. Op de lijst staat als nieuwkomer Pauline Van Marcke, dochter van de overleden burgemeester Claude Van Marcke. De partij wil de volgende verkiezingen verder zetten wat Claude Van Marcke heeft opgebouwd.

De lijst van Samen Eén is af. Op de eerste plaats staat Gino Devogelaere die daarmee zijn ambities voor een tweede termijn als burgemeester niet onder stoelen of banken steekt. Nieuwkomer op plaats twee is Pauline Van Marcke, ze is 19 jaar maar, volgens burgemeester Devogelaere, “niet te onderschatten. Pauline studeert politieke wetenschappen en ze kreeg de interesse voor politiek van thuis uit mee. Pauline heeft er ook helemaal zelf voor gekozen om op te komen, ter ere van haar vader”, vertelt Gino Devogelaere.

Op de lijst staan 22 vrouwen en 23 mannen. Dit zijn de kandidaten: Gino Devogelaere, Pauline Van Marcke, Anja Desmet, Louis Degroote, Willy Demeulemeester, Johan Delrue, Tine Temmerman, Rino Himpe, Petra D’haene-Devos, Lien Devos-Cruyenaere, Celien Caveye, Lieven Callewier, Kris De Meulemeester, Anne-Marie Waelkens, Bernard Vaneeckhoutte, Christa Veys-Verkest, Marie-Rose Christiaens-D’Huyvetter, Lieve Vercrusse-Meulebroucke, Els Gevaert, Vincent Van Parijs, Matthieu Moerenhout, Nicolas Duquesnoy en als lijstduwer Christophe Vandererven.

Beste vriend

Huidig burgemeester Gino Devogelaere werd het burgemeesterschap onverwacht in de schoot geworpen, toen Claude Van Marcke op 20 september 2017 stierf. “Als je verkiezingen organiseert, dan kan je je voorbereiden op burgemeesterschap maar dat was toen niet het geval. Ik heb na de plotse dood van Claude een maand de tijd gehad, ik heb toen ook een maand wakker gelegen. Want burgemeester zijn gaat over meer dan alleen maar lintjes knippen en handen schudden“, vertelt Gino Devogelaere. Toch is hij tevreden dat hij de uitdaging aanvaard heeft, niet alleen voor Claude maar ook voor de partij en de kiezers. Ondertussen staat Gino Devogelaere al 24 jaar in de politiek, zes jaar geleden werd hij schepen en twee jaar geleden plots burgemeester.

De dood van Claude Van Marcke was een klap voor Devogelaere. “Die avond stond mijn wereld stil. Wat gaat er met zijn kinderen en familie gebeuren? Dacht ik. De politiek stond toen op de laatste plaats. Ik was mijn beste vriend verloren. We hebben zoveel mooie momenten meegemaakt tussen een pot en een pint. Claude hield zich bezig met de theorie, ik was meer de man van de praktijk”, vertelt Gino Devogelaere.

Met dank aan oppositie

“Het burgemeester zijn gaat nu stukken beter dan vier maanden geleden, wat normaal is. Het was nooit mijn bedoeling om burgemeester te worden, maar ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik word enorm gesteund door het gemeentepersoneel en door de burgers. Maar ook de oppositie heeft over de partijgrenzen heen besloten om er samen iets van te maken. Ik ben die mensen daar heel dankbaar voor”, zegt Gino Devogelaere.

“Wij willen verderzetten wat Claude in gang heeft gestoken zoals het zwembad, de nieuwe brandweerkazerne en de uitbouw van Tiegembos“, geeft de burgemeester mee. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier