Paul Bekaert, advocaat van afgezette Catalaanse ex-leider : “Ik ben de luis in de Spaanse pels”

Meester Paul Bekaert. © REUTERS
Lieven Vancoillie

“Het klinkt misschien hoogdravend, maar zo wil ik niet overkomen. Ik had wel verwacht dat Carles Puigdemont, de Catalaanse ex-leider, met mij contact zou zoeken. Door eerdere zaken, onder meer als raadsman van Basken die asiel aanvroegen, ben ik de luis in de Spaanse pels.” Dat zegt meester Paul Bekaert in een gesprek met kw.be.

Advocaat Paul Bekaert bevestigt formeel : Carles Puigdemont was gisteren in de vooravond op zijn kantoor in de Hoogstraat Tielt. “Hoe dat contact tot stand is gekomen ? Zoals met alle andere cliënten”, glimlacht meester Paul Bekaert, die toegeeft dat hij in de herfst van zijn al mooie carrière als advocaat nog een topzaak te pakken heeft. “Daar is het mij echter niet om te doen. Ik zoek zelf nooit de publiciteit. Door mijn engagement op het vlak van mensenrechten, onder meer bij de Liga voor de Mensenrechten, komt men bij mij terecht.”

Op kantoor in Tielt

Zoals elke andere cliënt vroeg Carles Puigdemont maandag om een afspraak op het kantoor van meester Paul Bekaert. “Nee, ik spreek geen Spaans of Catalaans. Puigdemont spreekt perfect Frans. Die contacten verliepen allemaal in die taal. Nee, hij is deze nacht niet in Tielt blijven slapen. Waar kan ik niet zeggen, dat behoort tot het beroepsgeheim.” Ook over verdere stappen in deze zaak wil meester Paul Bekaert niks kwijt. “De te ondernemen strategie hebben we uiteraard besproken.” Normaal zou Carles Puigdemont deze middag in Brussel een verklaring afleggen. “Ik ben zijn raadsman, niet zijn woordvoerder.”

Terug naar Paul Bekaert. Niet verrast dus door de vraag van de ex-leider van Catalonië. “Ik ben gespecialiseerd in het Europees aanhoudingsbevel, uitleveringen en politiek asiel.” Daarmee verwijst Paul Bekaert onder meer naar zijn eerdere zaken, voor IRA-leden of Basken. Meest bekende zaak was die van het echtpaar Moreno-Garcia, dat van Spanje werd beschuldigd banden met de ETA te hebben.

De Tieltse advocaat slaagde er na een lange procedure in om de uitlevering van het echtpaar aan Spanje te voorkomen. Er waren nog vele ander zaken met Basken, die onder meer in ons land asiel vroegen. “Heel wat van die zaken zijn nooit in de media gekomen.” Meest in het oog springend was ook zijn verdediging van de Turks-Koerdische activiste Fehriye Erdal. Ze werd eerst veroordeeld, maar later vrijgesproken door het hof van beroep in Antwerpen.

“Ik voel me Lucky Luke, de cowboy die strijdt voor gerechtigheid”

Over zijn relatie met Spanje is Paul Bekaert heel duidelijk. “Door die verschillende zaken (als raadsman van Basken) tegen de Spaanse overheid kent mij men daar. Ik ben de luis in de pels van de Spaanse overheid. Die overheid gebruikt de rechtbanken voor de politiek, ook Belgische rechtbanken in het verleden. Dat is totaal onaanvaardbaar. Ook de Spaanse media is bevooroordeeld. Onbegrijpelijk hoe de Spaanse pers heel vijandig is. Ze overdrijven niet alleen, ze kleuren de berichtgeving en verdraaien de feiten. Dat ergert mij mateloos. De Belgische pers is veel correcter en professioneler.”

Ja, Paul Bekaert voelt zich Lucky Luke, de cowboy die strijdt levert voor gerechtigheid in het Wilde Westen. “Met het verstrijken van de jaren heb ik meer ervaring en ben ik nog rijper geworden. Zo’n zaak is uiteraard op mijn lijf geschreven. Welke richting het uitgaat, weet ik op vandaag niet. Er is een stappenplan. We verwachten nu een reactie van de Spaanse overheid. En daarna zien we in overleg met mijn cliënt welke stappen we nog zullen zetten.” Paul Bekaert zegt ook uitdrukkelijk dat zijn cliënt niet is ondergedoken. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier