Pascal Lapanne (Open VLD) neemt ontslag als gemeenteraadslid in Poperinge

© MD
Redactie KW

Pascal Lapanne (55) geeft te kennen dat hij verzaakt aan zijn mandaat als gemeenteraadslid voor Open VLD.

“Eerder gaf Pascal reeds aan zich te laten vervangen. In de raad van april werd zijn opvolgster, advocate Sophie Gruwez, aangesteld. De vervanging en de opvolging kaderen in de medische toestand van Pascal. Op vlak van gezondheid is 2020 ook voor Pascal niet echt een ‘gewoon jaar’ geweest tot hiertoe. Hij stelt zelf dat zijn revalidatie, na operatieve ingrepen, ten einde loopt maar dat ze hem niet het nodige comfort geeft om zijn taak als raadslid verder uit te voeren. Pascal blijft last hebben van onvoldoende motoriek wat hem beperkt in het uitvoeren van zijn mandaat“, zegt woordvoerder en gemeenteraadslid Johan Lefever. Met de verkiezingen van 2012 was Pascal voor het eerst kandidaat op de lijst van Open VLD. Zowel toen, als recent in 2018, werd hij vlot verkozen. Pascal zetelt dan ook als rechtstreeks verkozen raadslid voor Open VLD.

Jaren geleden had Pascal Lapanne een ongeval tijdens een ongelukkige sprong van een trampoline. Vanaf het begin van zijn mandaat als gemeenteraadslid was het zijn opzet om zich maximaal in te zetten voor alle mensen, vooral voor zij met een beperking. “Samen hebben we het steeds over ‘anders-valide’ mensen waarvoor hij meer dan eens tussenkwam tijdens de zittingen van de raad. Het is ook zijn wens dat onze fractie daar blijvend aandacht voor heeft en het steeds op de voorgrond blijft plaatsen, iets wat we uiteraard zullen doen. ‘Iedereen mee…’ Pascal realiseerde meer parkeerplaatsen voor ‘anders-validen’ en hield een stevig pleidooi voor het verhogen van de mantelzorgpremie. Ook kwam hij vele malen tussen in verband met de toegankelijkheid van gebouwen”, aldus nog Johan Lefever.

Groot respect

“Zelf getuigt Pascal steeds weer van een groot optimisme, humor, en een enorm doorzettingsvermogen. Ook nu, hoewel het te moeilijk wordt gezien zijn beperkte motoriek. Hij was maar weinig afwezig op onze vergaderingen, fracties en raadzittingen. Alleen als het hem echt niet lukte, excuseerde hij zich. Voor ons is het bewonderenswaardig hoe hij, niet gevrijwaard van ongemakken, zich steeds weer present toonde hoe moeilijk het ook is en hoe hij zich steeds weer aanpast. De manier waarop hij deelneemt aan de vergaderingen dwingt groot respect af bij ieder van ons. Steeds weer is hij goed geïnformeerd over de diverse dossiers, ventileert hij zijn mening en doet hij voorstellen. Dit resulteerde in goed voorbereide, pertinente tussenkomsten, die hij op zijn eigen manier vlot bracht in onze raad.

De stijl waarmee hij tussenkwam dwong respect af bij iedereen in de raad. In alle rust, vriendelijk en beleefd, maakte hij zijn punt en verwachtte hij ook een degelijk antwoord. Kwam het antwoord niet direct, hij bleef argumenteren tot hij zelf tevreden was. Die antwoorden koppelde hij dan terug naar die mensen waarvoor hij het opneemt en die hij vertegenwoordigt. Pascal is zichtbaar in ons stadsbeeld. Ook als raadslid is hij op vele plechtigheden aanwezig, hoewel dit vaak, gezien zijn beperkte motoriek, niet altijd evident is. Hij is een volksmens, een genieter ook. Vandaar ook dat hij regelmatig tussenkwam in de raad met actuele vragen. Het waren vaak verzuchtingen van mensen die hem spontaan aanspraken en hem hun ergernis meegaven. Op onze fractievergaderingen had hij steeds ‘nieuws’ en doet hij tal van voorstellen om tussen te komen”, vertelt Johan Lefever.

Revalidatie

“Met Pascal verliest onze Open VLD-fractie een gedreven raadslid, een warmhartige mens, een echte liberaal ook, die heel wat mensen rond zich verzamelt die sinds een lange traditie een blauw hart hebben. Samen met zijn tweelingzus Pascaline (ook gewezen raadslid) leven ze ook zeer dicht bij dat ander blauw monument voor onze stad, wijlen Madame Arlette Duclos, waar hij een bijzonder groot respect voor had en heeft, samen met zovele Poperingenaars.

Hoe moeilijk ook voor ons, we hebben begrip voor Pascals moedige beslissing. Reeds eerder gaf hij aan of het niet beter zou zijn om zich te laten vervangen. Steeds weer konden we hem overtuigen zich geen zorgen te maken omwille van zijn (tijdelijke) afwezigheid. Nu echter lijkt één en ander echt te zwaar te worden voor Pascal. Alle aandacht moet nu in de eerste plaats naar zichzelf gaan.

We begrijpen dat hij nu alle energie nodig heeft voor zijn verdere revalidatie. We respecteren zijn beslissing om niet direct meer actief raadslid te zijn. Het kan inderdaad ‘te zwaar’ worden. Toch weten we dat we blijvend zullen mogen rekenen op zijn inzet, zijn advies, zijn aanwezigheid op vergaderingen. De blauwe familie, maar ook ver over de enge partijgrenzen heen, is Pascal oprecht erkentelijk voor zijn inzet en zal hem, ‘ten gepaste tijde’, hiervoor ook eren. We wensen hem het allerbeste voor een zo vlot mogelijk herstel“, besluit Johan Lefever.

(AHP/foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier