Partijen houden kaarten dicht tegen de borst gedrukt in Bredene

De gemeenteraad anno 2017. Na wat verschuivingen bij N-VA bestaat die vandaag uit 15 socialisten, 3 christendemocraten, 4 Vlaams-nationalisten, twee onafhankelijken en een liberaal. Of Groen en Vlaams Belang in 2018 opnieuw een zitje weten te veroveren in de gemeenteraad wordt een van de belangrijkste vragen voor de verkiezingen van oktober. © MM
Redactie KW

Op minder dan een jaar van de gemeenteraadsverkiezingen laten de politieke partijen in Bredene niet in hun kaarten kijken. Op de meeste partijhoofdkwartieren valt te horen dat het nog te vroeg is om met namen, lijsttrekkers, laat staan kartelplannen op de proppen te komen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Hoe ver staan de politieke partijen met hun voorbereidingen op de kiesstrijd van oktober ’18? We trokken deze week met de vraag naar SP.A, N-VA, CD&V, Neutraal Bredene, Open VLD, Groen en Vlaams Belang. Voor SP.A, eigenaar van een absolute meerderheid, wordt het ongetwijfeld zaak dat overwicht te consolideren. Burgemeester Steve Vandenberghe gaf lange tijd geleden al aan nog een keer voor de sjerp te willen gaan. Voor ‘nieuwkomers’ Vlaams Belang en Groen wordt het dan weer zaak minimaal een zitje in de raad te veroveren. N-VA wacht de taak om de 6 zetels, die in 2012 uit het niets veroverd werden, te evenaren. Geen sinecure als je weet dat twee ervan intussen afvloeiden naar Neutraal Bredene en Vlaams Belang in de nek hijgt.

Tot slot: bevestigt Open VLD, nu eigenaar van een zetel, en kan CD&V haar stemmenaantal opnieuw op peil krijgen vanuit de meerderheid, waartoe het in 2012 toetrad? Of wordt het als kleine coalitiepartij uit de markt geprijsd, een lot dat eerder Volksbelangen en VLD beschoren was?

Gesprekken voeren

Hielden de meeste partijkopstukken nog de boot af wanneer gepolst naar hun kieslijst dan bleek Jordy Jacobs, afdelingsvoorzitter van Vlaams Belang, ontwapenend openhartig deze week. “Ik kom bovenaan een onvolledige Vlaams Belanglijst. 25 kandidaten rond ons verzamelen is niet realistisch. We mikken op een lijst met 17 à 20 namen.” Jacobs maakt er geen geheim van dat hij hiervoor in de vijver van N-VA wil vissen. “We voeren momenteel gesprekken met mensen, die de vorige keer voor N-VA kandideerden. Verder zullen 2 kandidaten opkomen, die van Oostende naar Bredene verhuisd zijn.”

Witte konijn

Of ze bij N-VA nerveus worden van de wedergeboorte van Vlaams Belang wilde voorzitter/fractieleider Sofie Ramboer deze week niet gezegd hebben. Toch lijkt de zelfverzekerdheid, waarmee de Vlaams-nationalisten in 2012 naar de stembusgang trokken, enigszins zoek. “We zijn er nog niet uit wie op de lijst zal prijken. Alleen dat we met een volledige lijst zullen opkomen. Het is ook nog niet beslist of ik lijsttrekker word. Het bestuur moet zich hierover nog buigen”, verrast Sofie Ramboer. Dat de lijst er helemaal anders uit zal zien, is duidelijk. “Van de kandidaten die 5 jaar geleden op onze lijst stonden, zal ongeveer de helft vervangen moeten worden. Maar we zijn hoopvol. N-VA leeft zeer zeker nog in Bredene. Maar alle partijen zijn natuurlijk op zoek naar het witte konijn.”

“Alle partijen zijn natuurlijk op zoek naar het witte konijn” – Sofie Ramboer (N-VA)

Met Erwin Poppe (lijsttrekker in 2012 en enkele maanden N-VA fractieleider), Dirk Cattoir en Monica Van Brussel (vandaag zetelend als onafhankelijken) en Chris Opdedrynck (Ramboers voorganger als fractieleider, die er vorig jaar om beroepsredenen mee ophield) is N-VA Bredene onderweg al behoorlijk wat topfiguren kwijtgespeeld. Bovendien circuleren geruchten dat nog andere N-VA gemeenteraadsleden er straks een streep onder trekken. Deze waardig vervangen, wordt een helse opdracht voor N-VA Bredene.

Kartelgesprekken

Van enig pessimisme over de toekomst is bij Neutraal Bredene geen spoor. Met Dirk Cattoir en Monica Van Brussel telt de partij vandaag twee raadsleden. “Ik ga ervan uit dat we met 25 kandidaten naar de stembus trekken“, geeft Cattoir overtuigd aan. “Vrouwelijke kandidaten vinden, blijft wel moeilijk.” Of hij samenwerking of kartelvorming met andere oppositiepartijen overweegt? “Laat ons eerst de verkiezingen afwachten. Ik vermoed trouwens dat ze bij N-VA of Open VLD net hetzelfde denken.”

Een vermoeden dat bevestigd wordt bij Open VLD. Louis Vanbelleghem, die het zitje invult, blijft ‘tot nader order’ kandidaat-lijsttrekker. “Maar meer nieuws hierover de komende dagen. Pas dan zullen we beslissen of we met een volledige lijst opkomen. Vlaams minister Bart Tommelein zal alleszins opnieuw over de coördinatie van onze campagne en lijstvorming waken. En wat eventuele kartelplannen betreft: we houden alle opties open”, bevestigt Vanbelleghem diplomatisch.

Nieuwe aanpak

Na een onderbreking van 12 jaar komt Groen Bredene straks weer op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat laat voorman Stephan Fiers alvast uitschijnen. Fiers, die de eerste jaren van deze legislatuur steevast groene beleidsthema’s kwam aankaarten tijdens het vragenkwartiertje voor de gemeenteraad, bleek de voorbije maanden zo goed als (politiek) onzichtbaar geworden. Wat de vraag deed rijzen of Groen nog wel een toekomst heeft in Bredene. “Er zijn enkele veranderingen op til binnen Groen Bredene. Een nieuwe, grotere groep staat te trappelen. We zijn ons volop aan het voorbereiden op de toekomst. Maar ik kan nog geen namen geven. En mijn rol in het verhaal zal ook iets anders zijn”, bleef Fiers danig op de vlakte.

Speerpunten

Bij meerderheidspartij CD&V hopen ze allicht de 2 zetels, die in 2012 verloren gingen, terug te winnen. Schepen Kristof Vermeire, de gedoodverfde lijsttrekker, heeft hiervoor een te duchten wapen in stelling gebracht: Erwin Poppe, sinds zijn abdicatie als N-VA oppositieleider bij de christendemocraten onderdak. “Erwin wordt een van onze speerpunten, net als Eva Adam, die ook al N-VA verliet voor onze partij.” Vermeire hoopt dat de kiezer “de goede samenwerking tussen SP.A en CD&V de voorbije 5 jaar” beloont. “Nieuwe namen kan ik nog niet geven. We gooien deze keer niet alle troeven meteen op tafel.”

(MM)

“Verjonging dringt zich op”

Bij SP.A lijken ze zo goed als klaar met hun huiswerk. Op 27 oktober organiseert de partij een kick-off van de campagne in het Staf Versluyscentrum. Burgemeester Steve Vandenberghe: “Onze lijst is op enkele namen klaar en zal een 10-tal nieuwe gezichten tellen tegenover 2012. Met die jonge kandidaten, de meeste tussen 18 en 30 jaar oud, willen we de bevolking een signaal geven. Aantonen dat we ernstig werk maken van een nieuwe equipe, die tussen 2018 en 2024 zal klaargestoomd worden voor het grote werk. De komende zes jaar staan we immers naar alle waarschijnlijkheid voor het afscheid van enkele trouwe mandatarissen. Die verjonging is dus echt wel nodig. Ook al besef ik dat die jonge gasten in 2018 nog niet meteen 1000 voorkeurstemmen achter hun naam zullen krijgen.” Onder die nieuwe gezichten Stefanie Laenens, een lerares die al SP.A-lid was in Middelkerke, maar nu in Bredene woont, Oona Wyns, het gezicht van diverse anti-pestcampagnes, en Jef Castelein, het gezicht van Nieuwbredene.be en vandaag al OCMW-raadslid.