Cerclestadion in Sint-Pieters sneller klaar dan Clubtempel in Sint-Andries?

Zo zal het nieuwe Clubstadion eruit zien.
Zo zal het nieuwe Clubstadion eruit zien.
Stefan Vankerkhoven

45 van de 47 Brugse gemeenteraadsleden hebben maandagavond ingestemd met het vastleggen van de rooilijnen voor een nieuw voetbalstadion voor Club Brugge en met de aanleg van een parkomgeving op de Olympiasite in Sint-Andries. Enkel Andries Neirynck (Groen) en Pol Van den Driessche (N-VA) onthielden zich tijdens de stemming. Burgemeester Dirk De fauw pakte tijdens de gemeenteraad uit met een opmerkelijke uitspraak: “Er is slechts één tegenstander die nog dwarsligt voor het project langs de Blankenbergse Steenweg. Indien die ook inbindt, kan Cercle misschien nog sneller een nieuw stadion in Sint-Pieters realiseren dan Club in Sint-Andries.”

Een nieuw feit bij deze stemming tijdens de Brugse gemeenteraadszitting is dat de partij Groen zich nu voluit, op uitzondering van Andries Neirynck, schaart achter de realisatie van een nieuw Clubstadion in Sint-Andries, op voorwaarde dat aan alle randvoorwaarden voldaan wordt en Sint-Andries leefbaar blijft.

Fractieleider Raf Reuse zei wel dat hij nog altijd verkiest dat Club én Cercle op Olympia blijven spelen, hij is voorstander van een betonstop en blijft zich kanten tegen een kleiner stadion voor de Vereniging langs de Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters, omdat daardoor nodeloos open ruimte opgeofferd wordt.

Blauwe zone

“Het mobiliteitsplan van Club Brugge oogt goed, met nadruk op openbaar vervoer, fietsverkeer naar het stadion en randparkings. We vrezen wel dat de bestaande ondergrondse parkings niet zullen volstaan, er zou dringend een nieuwe randparking moeten aangelegd worden op de Kinepolis-site. En als de stad nu al een blauwe zone invoert op Sint-Andries, kan ze de buurtbewoners misschien beter overtuigen van dit project.”

Sandra en An: twee Brugse VB'ers met andere favoriete voetbalkleuren, hielden een actie aan het Jan Breydelstadion.
Sandra en An: twee Brugse VB’ers met andere favoriete voetbalkleuren, hielden een actie aan het Jan Breydelstadion.

Stefaan Sintobin (VB) hekelde het feit dat burgemeester Dirk De fauw in Krant van West-Vlaanderen zwaar uitviel tegen Cercle-voorziter Vincent Goemaere. Symbolisch hield de partij vorig weekend een actie aan het Jan Breydelstadion, waarin gepleit werd voor een oplossing voor beide Brugse ploegen.

Intendant

Geert Van Tieghem (N-VA) pleitte eens te meer voor de aanstelling van een onafhankelijk intendant om dit al zestien jaar aanslepend dossier te deblokkeren. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) ziet zelfs minister Zuhal Demir het nut van zo’n bemiddelaar niet meer in. Hij pakte tijdens de gemeenteraadszitting uit met een opmerkelijke uitspraak: “De voorbije weken heb ik constructieve gesprekken gevoerd met enkele opposanten in dit dossier. Enkel de vzw Groen blijft nog dwars liggen, indien deze milieuvereniging ook inbindt, kan Cercle misschien nog sneller een nieuw stadion in Sint-Pieters realiseren dan Club in Sint-Andries. Ik blijf geloven in het project langs de Blankenbergse Steenweg. En laat er geen twijfel over bestaan, het stadsbestuur ijvert voor een oplossing voor de twee ploegen.”

Urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) wees erop dat het de Vlaamse regering is die Club een omgevingsvergunning moet geven voor de bouw van een nieuw stadion: “Ik ben benieuwd wat de visie is van de Vlaamse cel-MER. Die moet voor 24 augusuts een rapport opstellen van de impact op milieu en omgeving. De stad Brugge formuleert in elk geval een positief advies, mits Club nog enkele bijkomende randvoorwaarden vervult die de hinder voor de buurt nog wat moeten milderen.”

Onthouding

Pol Van Den Driessche (N-VA) zei: “Met mijn onthouding wil ik enkel het signaal geven dat er ten allen tijd voldoende garanties moeten zijn voor een eigen, nieuw stadion voor de Vereniging.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.