Parlementslid Wouter Vermeersch (VB) misbruikt KW-foto om fake news over asielzoekers te verspreiden

Stefan Vankerkhoven

Federaal parlementslid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) misbruikt op zijn Facebookpagina een verknipte foto van De Krant van West-Vlaanderen om fake news te verspreiden. Via een collage toont hij de luchtmachtbasis van Koksijde als achtergrond en geeft zo de valse indruk dat er al tientallen asielzoekers in deze badstad vertoeven. Het eigenlijke KW-beeld is een archieffoto die gemaakt werd tijdens de begeleiding van asielzoekers in het tijdelijk opvangcentrum ‘t Eksternest in Westouter.

De extreemrechtse, Kortrijkse politicus Wouter Vermeersch, die de foto op zijn Facebookpagina postte om een betoging tegen het toekomstig asielcentrum in Koksijde te promoten, is zich van geen kwaad bewust: “Ik heb een collage gemaakt met een foto van enkele vluchtelingen uit het kamp van Westouter en op de achtergrond de luchtmachtbasis van Koksijde geplakt. Daar is toch niets fouts mee? Collages vallen niet onder het auteursrecht. Wij beschikken niet over een uitgebreid foto-archief.”

Parlementslid Wouter Vermeersch (VB) misbruikt KW-foto om fake news over asielzoekers te verspreiden

Fake news?

“Hetgeen ik toon, is geen fake news. Het zal eind deze maand de realiteit zijn in Koksijde. Want net als in Westouter worden daar onder meer Syriërs en Afghanen verwacht. Het gaat om dezelfde nationaliteiten die in West-Vlaanderen zullen opgevangen worden. Indien ik bijvoorbeeld een foto uit een vluchtelingenkamp in Griekenland gekozen had, dan was dat iets anders. Dat zou fout geweest zijn. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik kon in feite die foto drie keer op mijn Facebookpagina plaatsen, want er zullen 300 asielzoekers opgevangen worden.”

Wouter Vermeersch.
Wouter Vermeersch.© Davy Coghe

“Indien ik een archieffoto van 2016 van het persagentschap Belga zou gebruikt hebben, zit daar auteursrecht op en riskeer ik een boete van 500 à 600 euro. Ik wil niemands auteursrecht schenden”, aldus Wouter Vermeersch.

In zijn pleidooi gaat de VB’er nog een stapje verder: “Ik sta trouwens niet alleen in mijn protest tegen dit opvangcentrum. Politiekorpschef Paelinck en zijn Franse collega’s delen mijn mening. Het is totaal onaanvaardbaar om asielzoekers nabij de wapendepots van het leger op te vangen. Het is een ongemakkelijke waarheid, maar vele asielzoekers zijn nu eenmaal alleenstaande mannen.”

Renaat Landuyt.
Renaat Landuyt.© Davy Coghe

Zijlijn

Hoe reageren politici van andere partijen op deze demarche? Voormalig parlementslid Renaat Landuyt, die Brugs advocaat is en jarenlang dé justitiespecialist was van SP.A, stelt: “Wouter Vermeersch fietst langs de zijlijn van de wet. Ik denk niet dat er hem strafrechtelijk iets kan aangewreven worden. Hij maakt handig gebruik van een collage en balanceert op de rand van wat de vrije meningsuiting toelaat. Het getuigt van creativiteit met beelden in plaats van met woorden.”

“Dat Wouter Vermeersch op basis van deze collage zou moeten ontslag nemen, is dus te kort door de bocht. Dat kan juridisch onvoldoende hard gemaakt worden. In feite is dit Vlaams Belang ‘old school’. Wouter Vermeersch hanteert dezelfde tactieken als zijn partijgenoot Filip Dewinter indertijd. Ik denk dat zijn voorzitter Tom Van Grieken, die de partij een ander imago wil bezorgen, hiermee minder gediend zal zijn.”

Franky Demon.
Franky Demon.© Davy Coghe

Gevaarlijk

Federaal parlementslid Franky Demon (CD&V) uit Brugge, die in de commissie Binnenlandse Zaken zetelt en dus gespecialiseerd is in asiel en migratie, reageert als volgt: “Hetgeen Wouter Vermeersch doet is uiteraard not done. Hij zaait angst en paniek bij de mensen. Dat is gevaarlijk en kan vroeg of laat tot betreurenswaardige accidenten leiden. Het is typisch voor het Vlaams Belang: polariseren en mensen tegen elkaar opzetten, in plaats van te verbinden. Hetgeen het Vlaams Belang propageert, is trouwens tegen alle Europese regels in.”

“Het probleem is dat je door hierop te reageren, Wouter Vermeersch nog extra aandacht geeft. En daar is het hem met deze provocatie alleen maar om te doen. Vragen om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen voor zoiets heeft weinig zin. Het zal hem alleen maar populairder maken bij zijn achterban”, aldus Franky Demon.

Geen schaamte

Parlementslid Wouter Vermeersch (VB) misbruikt KW-foto om fake news over asielzoekers te verspreiden
© Davy Coghe

Oostendenaar Wouter Devriendt, federaal parlementslid voor Groen, voegt eraan toe: “Dit is de zoveelste actie waarmee het Vlaams Belang de Vlamingen bedriegt en beliegt. Die partij kent werkelijk geen schaamte. Triestig dat je op zo’n manier aan politiek moet doen.”

En ook Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) reageerde in een tweet.

https://twitter.com/VincentVQ/status/1218814388511084545??????? ??? Q???????????https://twitter.com/VincentVQ
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.