Paaltjes tegen sluipverkeer in de Bosdreef in Torhout

Het bewuste stukje van de Bosdreef start naast het nieuwe speelbos Torwoud. © foto JS
Johan Sabbe

Vanaf 1 maart wordt doorgaand gemotoriseerd verkeer in het deel van de Bosdreef tussen de Kersouwkensstraat en de Ruddervoordestraat totaal onmogelijk. Er zullen op het wegdek namelijk paaltjes geplaatst worden tegen het sluipverkeer. N-VA-gemeenteraadslid Eva Maes vindt de nieuwe situatie jammer voor de koetsen en huifkarren die er geregeld passeren.

Eva Maes wou ook weten waarom de gemeenteraad het plaatsen van de paaltjes niet dient goed te keuren. Ze deed haar tussenkomst tijdens de gemeenteraadszitting van vorige maandag. “Als paardenstad vind ik deze ingreep voor Torhout bijzonder spijtig.”

Autobestuurders negeren helaas het verbod

Het bewuste deel van de Bosdreef is in beide rijrichtingen al een aantal jaar verboden voor het doorgaande gemotoriseerde verkeer. Langs beiden zijden van het landelijke weggetje is dat duidelijk met verkeersborden aangegeven. Alleen plaatselijk gemotoriseerd verkeer plus alle mogelijke fietsers, voetgangers en ruiters mogen er langskomen.

“Helaas blijken heel wat autobestuurders dit verbod te negeren en bijgevolg in overtreding te zijn met de wetgeving”, aldus schepen van Mobiliteit Elsie Desmet. “De zwakke weggebruikers worden hierdoor in gevaar gebracht. Bovendien werd vorig jaar aan het begin van dat stukje van de Bosdreef het nieuwe speelbos Torwoud ontwikkeld en vertoeven er dus veel kinderen in de buurt. En dus vinden we de paaltjes meer dan noodzakelijk voor de veiligheid.”

Alleen plaatselijke koetsen mogen er komen

“Koetsen die gebruikmaken van de Bosdreef en er geen bestemming hebben, zijn geen plaatselijk verkeer en mogen er dus niet rijden”, vervolgde de schepen. “Voor hen zullen de paaltjes in wezen geen verschil maken.”

“Het toegangsverbod voor iedere bestuurder, uitgezonderd plaatselijk verkeer, werd eerder al goedgekeurd door de gemeenteraad. De uitvoering van dat verbod behoort evenwel tot de bevoegdheid van het College van Burgemeester en Schepenen. Concreet wil dat zeggen dat het college mag beslissen hoe het verbod ter plaatse wordt gehandhaafd. Het plaatsen van de paaltjes moet met andere woorden niet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier