Overstap Rudi Cattrysse ligt Peter Breemersch zwaar op de maag

Burgemeester Peter Breemersch neemt de beslissing van eerste schepen Rudi Cattrysse op de korrel. (Foto AV)
Redactie KW

Dat schepen Rudi Cattrysse van Bewust’12 bij de verkiezingen overstapt naar een lijst met Wilfried Vandaele (N-VA/Samen) roept scherpe reacties op bij burgemeester Peter Breemersch (Bewust’12). “Stank voor dank en kiezen voor eigenbelang”, noemt hij het. Moddergooien, zo betitelen Rudi Cattrysse en Wilfried Vandaele dan weer die reactie.

Toen Wilfried Vandaele zijn lijstduwer Rudi Cattrysse voorstelde, was burgemeester Peter Breemersch nog op vakantie en reageerde kort. Nu wil hij zijn kant van de zaak laten horen. “De lijst Bewust is een echte vriendengroep die zich focust op een beleid dat de kiezer verdient. Onze lijst bestaat uit mensen die zich altijd zijn blijven inzetten voor een goed beleid en ook uit nieuwe, ambitieuze mensen. Samen zullen we ons bewust inzetten om te blijven vooruitgaan in onze mooie gemeente. De politieke vriendschap tussen Vandaele en Cattrysse betekent dus niets meer dan het kiezen van ‘vrienden’ voor eigenbelang in functie van hun toekomst als politieker en hun mogelijke politieke mandaten.”

De sjerp als doel

Daarmee verwijst de burgemeester naar het verleden. “Wilfried Vandaele heeft vader Cattrysse nog beschuldigd van woordbreuk na de coalitievorming in 2000”, aldus Peter Breemersch. “En in 2010 mocht Rudi Cattrysse geen schepen blijven omdat onder andere ‘de heer Vandaele’ weigerde te tekenen. Ik heb toen persoonlijk Rudi Cattrysse ingelicht hoe je een voordracht opmaakt en heb als eerste voor hem getekend”, betoogt hij verder.

De burgemeester geeft toe dat er onenigheid heerst binnen het college maar dicht die breuk ook toe aan zijn afvallige schepen: “Wat Rudi Cattrysse nalaat, is de oorzaak toe te lichten. De breuk is ontstaan nadat drie schepenen een beslissing wilden doordrukken, een beslissing waarvan bij voorbaat duidelijk was dat dit negatieve gevolgen zou hebben voor het beleid in onze gemeente. Rudi Cattrysse verleende hierbij ten volle zijn steun aan deze drie schepenen, zijn lijmpot heeft hij dus nooit bovengehaald. Ondertussen is al een vonnis uitgesproken van de arbeidsrechtbank dat de drie schepenen terugfluit op hun doorgedrukte beslissing. Bovendien loopt momenteel ook een gerechtelijk onderzoek tegen dezelfde drie schepenen, het gaat hier dus zeker niet om futiliteiten.”

Bij zijn overstap zei Rudi Cattrysse dat hij niet uit is op de burgemeesterssjerp en dat de afspraak is dat Wilfried Vandaele kandidaat-burgemeester is. Daar kan Peter Breemersch niet bij: “Waarom bergt Cattrysse nu plots zijn burgemeestersambities op, waar hij in het voorjaar van 2017 nog van de daken schreeuwde dat burgemeester worden zijn absolute doel was. Dit was volgens hem dé reden dat hij niet bij Bewust kon blijven: omdat hij enkele jaren wachten op de sjerp echt niet meer zag zitten.”

Voetje gelapt

Een partijtje moddergooien, zo zien Wilfried Vandaele en Rudi Cattrysse de reactie van de burgemeester. “Wij willen daar echt niet aan meedoen”, zegt Wilfried Vandaele als we hem om een reactie vragen. Na enig aandringen geeft hij toch een korte repliek. “De uitleg van Peter Breemersch bij enkele gebeurtenissen uit het verleden klopt niet. Misschien kent hij de juiste toedracht niet, maar dan zou hij er beter geen uitspraken over doen. Hij is blijkbaar ook vergeten hoe hij in 2012 de vorige burgemeester (Christine Beirens, av.) voetje heeft gelapt om toch maar aan de sjerp te raken.”

Onenigheid in college

“Iedereen kent intussen het probleem in het schepencollege”, stelt Rudi Cattrysse, “namelijk dat de burgemeester voortdurend van mening verandert en zijn schepenen zo voor schut zet. Een meerderheid in het schepencollege was dat beu. De kruik barstte toen hij een politieke benoeming wou doorduwen voor een topfunctie in het gemeentehuis. Het wekenlange getouwtrek hierover leidde inderdaad tot een juridisch kluwen, met klachten en rechtszaken waar niemand beter van wordt.”