Overal ledverlichting in Houthulst

Joost Cuvelier, relatiebeheerder van Fluvius, schepen Erik Verbeure en schepen Jeroen Vandromme (vnlr). © (foto ACK)
Redactie KW

Alle 2.090 lichtpunten in Houthulst worden binnenkort vervangen door ledverlichting. Dat moet de gemeente een besparing van 50.000 euro per jaar opleveren. Tegen eind 2023 moeten alle veranderingen gebeurd zijn.

Al vorig jaar besliste de gemeente Houthulst om mee in te stappen in de beheersoverdracht van de openbare verlichting naar Fluvius. “We staan als gemeente voor uitdagingen op gebied van verlichting, milieu, energiebesparing, kostenefficiëntie en smart City“, weet schepen Erik Verbeure. “Er is een snelle technologische evolutie op het vlak van de verlichtingstoestellen en hun aansturing waarbij lokale besturen de mogelijkheden krijgen om gegevens te verzamelen en zo het beleid beter af te stemmen op de behoefte en vragen van de burgers, het bestuur zelf, de overheid en de ondernemingen.”

Overdragen aan Fluvius

“Daarnaast heeft de gemeente zich via het burgemeestersconvenant geëngageerd tot bepaalde doelstellingen op vlak van energie-efficiëntie en CO2-besparing. Dat alles heeft ertoe geleid dat we de openbare verlichting overdragen aan Fluvius. Daarvoor krijgt de gemeente 100.000 euro en een aantal aandelen van Fluvius.”

Alle 2.090 lichtpunten in de gemeente worden vervangen door ledverlichting. “Door deze ledverlichting zal de gemeente een aardige duit sparen. Niet alleen is de levensduur van een gewone lamp vijf keer minder lang dan de ledverlichting, de nieuwe lichten zijn ook vanop afstand te bedienen, er staat een dimmer op en ze kunnen per straat en per licht worden geregeld. Zo kunnen de lichten worden aan- en uitgeschakeld naar het verlangen en de vraag van de omwonenden”, aldus schepen Verbeure.

Voortrekkersfunctie

“Het is ook zo dat men bij Fluvius ziet waar er een licht kapot gaat en dan voor het herstel ervan kan zorgen. Het vervangen van de gewone straatverlichting door ledverlichting zou op die manier voor de gemeente een besparing van 50.000 euro per jaar bedragen.” In de Bosdreef in Jonkershove is de ledverlichting al geplaatst. In de Schoolstraat wordt gestart nog voor eind november en het is de bedoeling dat alle 2.090 lichtpunten in Houthulst vervangen zullen zijn tegen eind 2023.

“Tegen 2030 zouden alle steden en gemeenten tot dit plan moeten toegetreden zijn. We nemen hierin met de gemeente Houthulst een voortrekkersfunctie, want we willen zeker tegen 2023 klaar zijn met deze verlichting”, verzekert schepen Jeroen Vandromme. “Van de 64 West-Vlaamse gemeenten hebben er op vandaag 85 procent ingetekend op de verledding van de gemeente”, aldus Joost Cuvelier, relatiebeheerder bij Fluvius. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier