Oudenburg verlaagt algemene belastingen en verhoogt andere ter compensatie

© LIN
Redactie KW

De algemene belasting wordt met 4 procent verlaagd, van 110 euro naar 106 euro. Goed nieuws is er voor alleenstaanden want die betalen vanaf 2020 nog slechts 53 euro in plaats van 100 euro.

“Deze verlaging kadert in een groter geheel van enkele belastingverschuivingen, waarmee het nieuwe stadsbestuur Oudenburg financieel weer op de rails wil krijgen”, zegt burgemeester Anthony Dumarey

Single-reflex voor alleenstaanden

Het aantal eenpersoonsgezinnen in Vlaanderen zal de komende jaren blijven toenemen. Tegen 2028 zou één op de drie gezinnen in Vlaanderen bestaan uit slechts een persoon.

“Hierop past de stad haar regelgeving aan met de single-reflex of de verlaging van de belasting vanaf 2020 naar 53 euro. De hieruit vloeiende minderopbrengsten worden gecompenseerd met de opcentiemen op de onroerende voorheffing die met 4 procent stijgen”, legt Anthony Dumarey uit.

Die verhoging houdt in dat de onroerende voorheffing van 1.196% naar 1.243% gaat. Andere belastingverhogingen komen er op reclamedrukwerk en periodieke pers. Het tarief van respectievelijk 0,05 en 0,012 euro verdubbelt en wordt 0,10 en 0,02 euro.

Trouwen duurder

Slecht nieuws is er voor wie in 2020 huwelijksplannen heeft, want trouwen wordt duurder. Het tarief van 75 euro wordt opgetrokken tot 125 euro. Wie op een zon- of feestdag in het huwelijksbootje wil stappen, betaalt 375 euro.

Een nieuwe soort taks is deze voor de voornaamswijziging: dat kost 150 euro met een speciaal tarief van 15 euro voor transgenders.

Afleveren attesten

De stad verhoogt fors het verlenen van enkele attesten met betrekking tot onroerende goederen. Een stedenbouwkundig uittreksel kost voortaan 50 euro, de behandeling en aanvraag voor afgifte van planologische attesten gaat van 250 naar 500 euro. En daar was CD&V bij name van Stephan Blontrock niet blij mee.

De subsidie voor legkippen verdwijnt. Oudenburg wil meer inzetten in composteren en verlaagt daarom de prijzen van de compostbak naar 50 euro en het compostvat naar 10 euro.

Oppositiepartij CD&V was niet te spreken over de verhogingen van de taksen. “Wij gaan niet mee in deze wildgroei van nieuwe belastingen en zullen dit niet goedkeuren”, reageerde fractieleider Peter Velle. Alle belastingwijzigingen werden door de meerderheid aangenomen.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier